Iráčtí vojáci v Mosulu odkrývají sklady plné chemikálií i raket islamistů

Vojáci v Mosulu nacházejí sklady islamistů s pytli chemikálií a munice (zdroj: ČT24)

Irácká armáda při osvobozování západního Mosulu nachází válečné zásoby islamistů. Ve skladech jsou ukryté tisíce pytlů s municí a chemikáliemi k výrobě bomb nebo rakety. Vojáci během postupu čelí náložím nastraženým v autech i ostřelování ze střech a dronů. V řadách mužů, kteří před válkou z města utekli, se snaží hledat islamisty a jejich komplice.

„Tento sklad našly naše jednotky během průzkumné operace ve čtvrti. Místo používal Islámský stát ke skladování raket, které používal proti civilistům a bezpečnostním silám,“ uvedl podplukovník Hussein Zghayer k jednomu z odhalených skladů.

Z města utíkají tisíce lidí. Vojáci mezi nimi hledají radikály

Operace na dobytí západní části města začala zhruba před dvěma měsíci. Irácké jednotky postupují pomalu. Bojují o každý metr.

Před boji stále prchají tisíce lidí denně. Minimálně tři stovky jich od poloviny února zemřely. Bagdád se ale obává, že padlých životů bude ve skutečnosti mnohem víc.

Civilisté prchající z Mosulu
Zdroj: Suhaib Salem/Reuters

Policisté se mezi muži, kteří před ostřelováním západního Mosulu utekli, snaží identifikovat bojovníky Islámského státu. Na slunci je nechávají čekat i několik dní, aby je donutili mluvit.

Ti, kdo projdou kontrolou, míří do provizorních táborů. Někteří pak riskují návrat domů, i když to není bezpečné. Často z jejich domovů zbyla jen torza, jejichž střechy zabrali snipeři.

Boj o západní Mosul
Zdroj: Zohra Bensemra/Reuters
  • Mosul, který leží asi 400 kilometrů severně od Bagdádu, je s více než dvěma miliony obyvatel druhým největším iráckým městem po Bagdádu a v jeho okolí jsou bohatá ropná naleziště.
  • V tomto správním středisku provincie Ninive žijí převážně sunnité, region je ale tradičně kurdský, ve městě žily i menšiny Turkmenů, šíitů či křesťanů.
  • Ve městě byla řada starobylých památek, například mešit či četných mauzoleí. Pro Mosul je nejcharakterističtější nakloněný minaret (úhel naklonění je větší než u známé šikmé věže v italské Pise), který je 50 metrů vysoký a starý přes 900 let.
  • Někdejší bašta bývalé vládní strany Baas exprezidenta Saddáma Husajna se stala centrem násilností po americké invazi v roce 2003. V dubnu toho roku město dobyly kurdské jednotky s pomocí amerických sil, později se zde usídlila teroristická síť Al-Káida.
  • Radikálové z IS obsadili Mosul bez boje 10. června 2014. Právě zde pak 29. června 2014 vyhlásili radikálové chalífát (vládu hlavy muslimské obce) pod názvem Islámský stát (IS). V Sýrii se pak jejich „hlavním městem“ stala Rakka. 
  • V lednu 2017 byla východní část Mosulu osvobozena iráckými silami. A nyní začala operace, která má umožnit osvobození i západní části města. 
  • Zdroj: ČTK