Španělsko má soudit Asadovy lidi kvůli umučení muže v Sýrii

Španělé hodlají soudit představitele syrského režimu (zdroj: ČT24)

Španělský soud bude řešit obžalobu devíti představitelů režimu Bašára Asada z terorismu a zavinění násilné smrti. Podle tamního zákona totiž může prošetřovat porušení lidských práv Španělů v zahraničí. Jde o případ Španělky, která podala stížnost poté, co její syrský bratr zmizel v Sýrii v roce 2013. Rodina později zjistila, že byl zatčen a umučen v syrském vězení.

Vyšetřující soudce Eloy Velasco nařídil vyšetřování i přes námitku prokuratury, že španělská justice k tomu není kompetentní. Podle prokurátorky Teresy Sandovalové se případem španělská justice nemá zabývat, protože obětí trestného činu nebyl Španěl.

Dvaačtyřicetiletý Abdal Hamdo byl podle spisu, který nařizuje vyšetřování ve Španělsku, násilně zadržen v únoru 2013, když jako každý den rozvážel potraviny do obchodů. Podle stížnosti bylo účelem jeho zatčení „eliminovat politické odpůrce režimu Bašára Asada“.

Důkazním materiálem se stalo přes padesát tisíc fotografií s více než šesti tisíci mrtvými těly ve vojenských věznicích v Sýrii. Snímky, které obletěly svět, pořídil bývalý fotograf vojenské policie s přezdívkou Caesar. Před čtyřmi lety se mu podařilo ze Sýrie utéct.

Na jedné z fotografií poznala svého bratra i žena, která nyní žádá spravedlnost. Syrský režim podobná obvinění vždy odmítal. „(Taková podezření) by měly projednávat naše instituce. Pokud taková nařčení existují, měla by se projednat,“ prohlásil v říjnu Asad.

Jako svědka předvolal soudce Velasco na 9. května i novináře španělského listu El Mundo Javiera Espinosu, který dříve působil jako zpravodaj na Blízkém východě. V září 2013 byl unesen radikály z organizace Islámský stát (IS), propuštěn byl v březnu následujícího roku.
Soudce požádal o spolupráci i Eurojust.

Verdikt by mohl mít dopad, pokud by (španělský soud) měl devět odsouzených ve své moci, jinak ale ne. Mohlo by to být chápáno spíše jako gesto, snaha alespoň politicky zatlačit na státy, které o tom mohou rozhodovat, aby se Sýrií něco dělaly.
Vladimír Balaš
odborník na mezinárodní právo

Není to poprvé, kdy si španělská justice vyšlápla na mocné politiky. V roce 2013 dokonce vydala mezinárodní zatykač na čínského prezidenta kvůli podezření z údajné genocidy v Tibetu.

Stíhala i bývalého chilského diktátora Pinocheta, kterého úřady na čas zadržely v Londýně. Kvůli špatnému zdravotnímu stavu ho ale nakonec propustily. Podobně stíhaly v minulosti diktátory i jiné státy.

Proslulý byl v této oblasti soudce Baltasar Garzón, který například požadoval vyšetřování šesti vysoce postavených činitelů vlády exprezidenta USA George Bushe kvůli mučení ve věznici na Guantánamu. To ale španělská prokuratura v roce 2009 zamítla.

Před rokem uznal vinným bývalého čadského vůdce Habrého senegalský soud. Stalo se tak poprvé, kdy justice jednoho státu odsoudila bývalého vládce jiné země kvůli zločinům porušujícím lidská práva. Habré to tehdy označil za frašku.

Uložit

Uložit