Desítky obětí po explozi v Mosulu. Mohli jsme to být my, připustil vinu americký velitel

AI kritizuje mezinárodní koalici kvůli civilním obětem v Mosulu (zdroj: ČT24)

Existuje reálná šance, že za smrtí desítek civilistů v iráckém Mosulu při explozi 17. března stála mezinárodní koalice vedená USA. Připustil to velitel spojeneckých sil v Iráku Stephen Townsend. Organizace Amnesty International (AI) a OSN předtím apelovaly na koalici, aby přehodnotila taktiku a více chránila životy civilistů. Irácká vláda lidem uvázlým ve městě radila, aby neopouštěli své domovy. Mnoho z nich ale pak zemřelo.

Tuhé boje o západní Mosul pokračují osvobozováním dalších čtvrtí. Speciální jednotky irácké armády čistí dům po domě, situace je ale značně nepřehledná. Rozeznat civilisty od přívrženců IS je někdy obtížné.

Mezinárodní síly už čelí kritice lidskoprávních organizací. Podle AI nedělají dost pro to, aby zabránily civilním obětem. Nejtragičtějším incidentem poslední doby je ten ze 17. března, kdy zemřelo na místě 117 lidí.

„Útok se vyšetřuje a zatím jistě nevíme, co explozi způsobilo. V okolí se v těch dnech koaliční nálety prováděly, ale nevíme, jestli civilní ztráty způsobila právě koalice. Je velice pravděpodobné, že dům vyhodil do povětří takzvaný Islámský stát, aby mohl z útoku obvinit koalici a zbrzdit tak ofenzivu v Mosulu,“ konstatoval náčelník generálního štábu americké armády Mark Milley.

„Vyšetřování pokračuje, ale v té oblasti byla řada náletů, takže je možné, že jsme to byli my? Ano, je to reálné,“ připustil ovšem později Townsend.

Teroristé  podle svědků obyvatele v budovách zavírají. Podle OSN džihádisté civilisty zároveň nutí vycházet s nimi na ulici a používají je jako lidské štíty.

„Svědci nám vypověděli, že Daeš předtím nahnal minimálně 140 civilistů do domu, aby je použil jako lidské štíty. Řekli nám také, že teroristé v budově rozmístili výbušniny,“ podotkl mluvčí Vysokého komisaře OSN pro lidská práva Rupert Colville.

Řiďte se mezinárodním právem, apeluje na koalici OSN

Podle odhadů zůstává v obsazených čtvrtích ještě minimálně půl milionu lidí, 286 tisíc lidí před boji uprchlo. Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že od 17. února v západním Mosulu zahynulo nejméně 307 civilistů a dalších 273 bylo zraněno.

Také Vysoký komisař OSN pro lidská práva Zaíd Husajn proto vyzval spojence, aby přehodnotili bojovou taktiku a vyhnuli se nastražování pastí, které mohou mít za důsledek civilní oběti. Koalice se podle něj musí řídit mezinárodním právem.

Ofenziva v západním Mosulu trvá od začátku března. Jednotky s jeho osvobozováním od radikálů začaly po znovudobytí východní části města.

V posledních několika dnech se iráčtí odstřelovači dostali až na několik stovek metrů od Velké mešity v historickém centru, která je pro celou ofenzivu symbolicky klíčová. Právě z ní vyhlásil v červnu 2014 vůdce IS abú Bakr Bagdádí na ovládaných územích Iráku a Sýrie chalífát. „Jsme přesvědčeni, že až mešita padne, padne i chalífát,“ uvedl jeden z iráckých odstřelovačů.

Bitva o Mosul
Zdroj: AFP

Uložit