Neochota Vatikánu ke změnám je ostudná, tvrdí členka komise řešící zneužívání dětí. Proto odchází

Irka Marie Collinsová rezignovala na členství v komisi bojující proti zneužívání nezletilých v katolické církvi. V dětství se sama stala obětí zneužívání a své nynější rozhodnutí vysvětlila frustrací z „ostudné“ neochoty vatikánských úřadů spolupracovat.

Činnost komise, kterou papež František vytvořil v roce 2014 jako svůj poradní orgán v boji proti zneužívání dětí v katolické církvi, poznamenaly v posledních letech vnitřní spory a několik odchodů.

Collinsová si ve svém prohlášení nebrala servítky a uvedla, že vatikánští byrokraté se zdráhali zavést do praxe některá doporučení komise, která schválil sám papež František.

Možným důvodem podle ní „ostudné“ neochoty vatikánských úředníků spolupracovat s komisí označila vnitřní politické spory, strach ze změny a arogantní přesvědčení některých kněží, že vědí sami nejlépe, jak děti před případným zneužíváním v budoucnosti ochránit.

Papež František
Zdroj: Reuters

Papež František, kterého Collinsová ocenila za „upřímné přání“ vyřešit daný problém, její rezignaci přijal a poděkoval jí za práci ve prospěch obětí zneužívání. Kardinál Sean O'Malley, který papežskou komisi vede, slíbil, že se bude výhradami Collinsové zabývat na dubnovém zasedání.

Odchod Collinsové z komise je podle zahraničních médií další těžkou ranou pro boj katolické církve se zneužíváním dětí jejími zaměstnanci. Už loni v únoru komisi opustil z podobných důvodů Brit Peter Saunders, který byl kromě Collinsové jedinou obětí zneužívání, která se do komise dostala.

Za zneužívání nezletilých byly v minulosti obviněny či odsouzeny stovky kněží v řadě zemí Evropy, ale i ve Spojených státech či Kanadě. Skandály se začaly vyšetřovat za Františkova předchůdce Benedikta XVI. V roce 2014 Vatikán oznámil, že za deset let kvůli sexuálnímu zneužívání dětí zbavil úřadu 848 kněží a dalším 2572 uložil menší tresty.