Trumpa odmítl vysloužilý viceadmirál Harward, s bezpečností mu radit nebude

Publicista Klvaňa: Trump je nepředvídatelný i pro své poradce (zdroj: ČT24)

Penzionovaný viceadmirál Robert Harward odmítl nabídku amerického prezidenta Donalda Trumpa stát se hlavním bezpečnostním poradcem Bílého domu. Harward byl jedním z kandidátů na pozici Michaela Flynna, který v pondělí odstoupil kvůli kontaktům s ruským velvyslanectvím.

Harward chtěl svůj vlastní tým, spekulují média

Podle zástupce Bílého domu vysloužilý viceadmirál svoje rozhodnutí zdůvodnil „rodinnými a finančními závazky“. List The Financial Times ale píše, že Harward nabídku odmítl zčásti proto, že si chtěl do Bílého domu přivést svůj vlastní tým.

Trump nabídl Flynnově zástupkyni Kathleen McFarlandové, aby na svém místě zůstala, což se Harwardovi údajně nelíbilo. Trump byl „velmi vstřícný k mým potřebám, jak profesionálně, tak i osobně“, řekl AP Harward s tím, že jde o „čistě osobní věc“.

Vedlejším důvodem je možná celkový chaos v Bílém domě. První měsíc se Trumpovi nevyvedl. Mýty o tom, že je schopný manažer, se ukázaly být skutečně mýty.
Tomáš Klvaňa
publicista

„Tato práce vyžaduje se zavázat na 24 hodin denně, 7 dní v týdnu, aby byla odvedena dobře. V současné době takový závazek učinit nemohu. Moje myšlenky a modlitby jsou s těmi, kdo nesou takové těžké břemeno a odpovědnost za péči o národní bezpečnost naší země,“ uvedl Harward v prohlášení.

Jeho přítel ale CNN sdělil, že viceadmirál místo nechce kvůli tomu, že to vypadá, že v Bílém domě panuje za Trumpa chaos.

Harward byl za vlády George Bushe mladšího členem Národní bezpečnostní rady (NSC) a byl v ní pověřen řízením národního protiteroristického střediska. Nyní působí ve výkonném vedení přední americké zbrojařské společnosti Lockheed Martin.

Podle amerických médií patřil ke třem favoritům na tuto funkci. Uvolněný post prozatím zastává Keith Kellogg, který je společně s bývalým šéfem Ústřední zpravodajské služby (CIA) Davidem Petraeusem řazen k trojici hlavních kandidátů.

Donaldu Trumpovi se zatím nedaří obsadit místo poradce pro národní bezpečnost (zdroj: ČT24)

Trump na Twitteru napsal, že šanci na funkci mají dokonce čtyři lidé, jména ale neuvedl. „Generál Keith Kellogg, kterého dlouho znám, je stále velmi ve hře o NSA – stejně jako tři další,“ napsal Trump. V tweetu odkazuje na zkratku obsazované funkce (National Security Advisor, poradce pro národní bezpečnost).

O den dříve stáhl svou nominaci Trumpův kandidát na post ministra práce Andrew Puzder – údajně o to žádali republikánští senátoři, protože neměli dostatek hlasů na jeho prosazení.

Kauza kolem Trumpova bezpečnostního poradce odstartovala minulý týden, kdy deník The Washington Post napsal, že Flynn jednal s ruským velvyslancem Sergejem Kisljakem o amerických sankcích proti Rusku ještě před Trumpovou prezidentskou inaugurací.

Flynn to nejdříve popřel, později ale uvedl, že o sankcích s velvyslancem mohl hovořit, ačkoli si to nyní nevybavuje. Trump pak požádal Flynna o rezignaci proto, že poradce jeho viceprezidentovi Miku Penceovi neřekl celou pravdu. Flynn tak ztratil prezidentovu důvěru.

Trump je nepředvídatelný, ani jeho nejbližší poradci ho nedokážou dost dobře číst, komunikují s ním přes Twitter nebo přes rozhovory v médiích. Měli by si sednout a nalajnovat aspoň základní strategický postup. Například ve vztahu k Rusku vysílá Bílý dům několik signálů. My si můžeme vybrat, kterým uvěříme, ale nevíme, který bude platit.
Tomáš Klvaňa
publicista

Trump ale ve čtvrtek důrazně popřel, že by jeho volební poradci byli v kontaktu s Rusy či že by on sám byl v nějakém spojení s Ruskem. Rovněž odmítl spekulace, že by Flynna požádal, aby ještě před inaugurací jednal s ruským velvyslanectvím o sankcích.

Dobré vztahy Ameriky a Ruska by vzhledem k tomu, že obě země jsou jadernými mocnostmi, byly na místě, řekl ale ve čtvrtek prezident. „Vycházet s Putinem by byla dobrá věc,“ poznamenal Trump.

Republikáni žádají prošetření úniků do médií

Dva vysoce postavení američtí republikánští poslanci mezitím požádali úřad federálního generálního inspektora, aby prošetřil úniky informací z vyšetřování Flynnovy kauzy. „Úniky a dokonce nezákonné úniky tajných informací jsou ve Washingtonu po léta velký problém. Pokleslé The New York Times se musejí omluvit!“ napsal prezident na Twitteru. V dalším tweetu uvedl: „Pozornost se nakonec soustřeďuje na uličnické donašeče. Musejí být dopadeni!“

Bývalý poradce Trumpova volebního štábu Roger Stone televizi NBC řekl, že z Bílého domu prosakují informace proto, že někteří lidé nejsou vůči Trumpovi loajální. Úřad prezidenta je rozdělen na „osoby oddané Trumpovi a na ty, kdo jsou loajální Republikánskému národnímu výboru (RNC)“, řekl Stone s odkazem na vrcholný orgán Republikánské strany.

List The Wall Street Journal napsal, že někteří pracovníci amerických tajných služeb se snaží utajit důležité zpravodajské informace před prezidentem, protože mu nedůvěřují.