Rusko rozmístilo zakázané rakety, píše americký list. Moskva to popírá

Vojenský analytik: Střela s plochou dráhou letu je velice přesná (zdroj: ČT24)

Rusko tajně rozmístilo novou řízenou střelu s plochou dráhou letu navzdory stížnostem ze strany amerických představitelů, kteří upozorňují, že tím Moskva porušuje smlouvu o zákazu raket středního doletu z roku 1987. Ta zpečetila konec studené války. S odkazem na zdroje z americké administrativy o tom píše list The New York Times (NYT). Rusko informaci popřelo. Šéf NATO uvedl, že případné porušení dohody by bylo pro alianci důvodem k vážnému znepokojení.

Obamova administrativa na testování ruských střel SSC-8, jak je Washington pojmenoval, upozornila už v roce 2014 a snažila se Moskvu od jejich rozmístění odradit.

Místo toho ale Rusové pokračovali v jejich vývoji a nyní mají k dispozici hned dva oddíly – jeden ve zkušební oblasti Kapustin Jar na jihovýchodě Ruska, druhý byl přesunut v prosinci na jinou základnu. Listu The New York Times to sdělil vysoce postavený americký představitel, který nebyl oprávněn prozradit další podrobnosti z hlášení rozvědky.

Kreml: „Jakási zcela anonymní zpráva“

Kreml tvrzení amerického listu popřel. „Z porušení smlouvy nikdo Rusko oficiálně neobvinil,“ prohlásil na tiskové konferenci v Moskvě prezidentský mluvčí Dmitrij Peskov. Rusko podle něj bylo a zůstává věrné svým mezinárodním závazkům, což platí i o smlouvě omezující rakety středního doletu. Informaci newyorského deníku označil Peskov za „jakousi zcela anonymní zprávu“.

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg jen obecně poznamenal, že jakékoli ruské porušení dohody z konce 80. let by bylo pro NATO důvodem k vážnému znepokojení. „Ta smlouva je velmi významná, zrušila celou kategorii nukleárních zbraní, které představovaly hrozbu pro Evropu a spojence,“ uvedl.

Konkrétně o informacích amerického listu mluvit nechtěl s tím, že nehodlá komentovat zpravodajské informace.

  • Sovětsko-americká smlouva o likvidaci raket středního a kratšího doletu v Evropě, která vstoupila v platnost roku 1988, zakazuje rozmísťování pozemních raket s doletem od 500 do 5500 kilometrů. Ustanovení dohody naplnily obě signatářské země v roce 1991.

Rusové nazývají své střely podle serveru GlobalSecurity 9M729. Každý oddíl je vyzbrojen čtyřmi odpalovacími zařízeními, která se velice silně podobají odpalovacím zařízením taktických raket Iskander. To silně ztěžuje rozpoznání a ověření.

Střely s plochou dráhou letu používá v současné době poměrně hodně zemí, a to jak proti pozemním cílům, tak proti cílům námořním. Jsou to sofistikované zbraně. Používají je Spojené státy, evropské země NATO. Dokáže prolétávat horskými údolími, aby se schovala před radary.
Jaroslav Štefec
vojenský analytik

Ruský program silně znepokojuje Pentagon, který jako možnou odpověď navrhoval posílení protiraketové obrany v Evropě, anebo rozmístění pozemních a námořních střel s plochou dráhou letu.

Generál Philip Breedlove před loňským odchodem z čela sil NATO varoval, že rozmístění střel je z vojenského hlediska tak důležitý krok, že nemůže zůstat bez odpovědi.

Přístup Moskvy by také mohl zvýšit  pocit ohrožení členských států Aliance. Nový americký ministr obrany Jim Mattis se má sejít se svými evropskými protějšky v Bruselu už ve středu.

Údajné rozmístění nových střel představuje velkou výzvu pro nového amerického prezidenta Donalda Trumpa, který volal po zlepšení vztahů s ruským prezidentem, připomíná NYT.

Trumpova vláda se nyní snaží zaplnit klíčové pozice na ministerstvech zahraničí a obrany a najít trvalou náhradu za poradce pro národní bezpečnost Michaela Flynna, který odstoupil po odhalení, že nepřesně informoval o svých rozhovorech s ruským velvyslancem ve Washingtonu.

Ruské provokace pokračují

Americká televize Fox News mezitím oznámila, že u pobřeží Spojených států byla poprvé od inaugurace nového prezidenta zaznamenána ruská vojenská loď. „Špionážní loď“ Viktor Leonov prý plula v mezinárodních vodách, asi 130 kilometrů od pobřeží. Předchozí plavbu k USA vykonala v dubnu 2015.

Mluvčí velitelství amerických sil v Evropě Danny Hernandez zase informoval o tom, že se ruské letouny „nebezpečně a neprofesionálně“ přiblížily k americkému torpédoborci USS Porter, plavícímu se v Černém moři.

Podle něj došlo celkem ke třem incidentům: jeden se týkal dvou letounů Su-24, další jednotlivého stroje Su-24, který přelétl plavidlo ve výši jen asi 90 metrů, a třetí většího letounu Il-38. Rusko to ale popírá.