Trump ponechal šéfa FBI ve funkci. Před volbami ho přitom tvrdě kritizoval

Dosavadní šéf Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) James Comey zůstane nadále ve své funkci. Oznámilo to americké ministerstvo spravedlnosti. Podle New York Times Comey řekl svým spolupracovníkům, že ho o to požádal prezident Donald Trump. Vztah Trumpa k jednomu z nejdůležitějších bezpečnostních osob v USA prošel vývojem. Zatímco před volbami šéfa FBI kritizoval kvůli případu Clintonové, poté už vůči FBI mluvil shovívavěji.

Během kampaně přitom Trump kritizoval federální vyšetřovatele i jejich samotného šéfa kvůli tomu, že nevznesli obžalobu proti Hillary Clintonové v kauze e-mailů.

Volební soupeřce Trumpa bylo vyčítáno užívání soukromého a nezabezpečeného účtu. Tím mohla jako někdejší ministryně zahraničí ohrozit bezpečnost země a citlivé údaje.

Comey přitom případ znovu otevřel nedlouho před loňskými volbami –tehdy uváděl, že byl prý nalezen nový soubor elektronické pošty, který je třeba prozkoumat.

obrázek
Zdroj: ČT24

Podle demokratů tak na poslední chvíli mohl ohrozit důvěryhodnost jejich kandidátky. Dva dny před volbami pak Comey oznámil, že nové šetření nepřineslo žádné přitěžující poznatky.

Odborníci se tehdy podivovali, že FBI veřejnost informovala o vyšetřování, které nekončilo obviněním. Takový postup totiž není u federálních vyšetřovatelů obvyklý.

Kvůli výrazné kritice ze strany demokratů není jasné, zda by Clintonová v případě vítězství ponechala Comeyho v úřadu. V takovém případě by se proti ní obrátila nevole republikánů, kterých je v Kongresu většina. Lidé blízcí Clintonové ale řekli, že by případná prezidentka „udělala cokoliv, aby Comey ztratil svou pozici“.

Když Trump vyhrál 8. listopadu volby, neměl podle svých slov ještě jasno o tom, zda vyzve Comeyho k rezignaci, či nikoliv. Zdroje blízké vedení FBI nyní tvrdí, že Comey měl Trumpovu podporu ještě v době, kdy se oba poprvé setkali na začátku ledna.

  • Ředitel FBI je jmenován na deset let.
  • Důvodem je snaha přesáhnout vládu jednoho prezidenta, čímž zákonodárci chtěli už od dob Watergate zajistit nezávislost ředitele. 
  • Prezident ho však může sesadit kvůli závažným důvodům.

Comey má zkušenosti jako člen ministerstva spravedlnosti z dob George W. Bushe. Do čela FBI ho jmenoval Barack Obama v roce 2013. Zástupci úřadu i Bílého domu odmítli informaci o Trumpově záměru zatím komentovat.

Právě Comey v minulých týdnech řešil napjaté vztahy s Trumpem – hlavně kvůli vyšetřování vazeb jeho lidí na ruskou vládu. Aféra, v níž figuruje bývalý šéf Trumpova volebního štábu Paul Manafort, prohloubila podezření, že Moskva se snažila ovlivnit výsledek amerických voleb v Trumpův prospěch.

Agenti přitom zkoumali proběhlou komunikaci i finanční transakce, Comey však opakovaně odmítl o detailech vyšetřování mluvit, a to i před členy Kongresu. Demokraté ho za to obvinili z používání dvojího metru.

Comey se podle informací zveřejněných některými médii odmítl podílet na zprávě, která začátkem října veřejně přisoudila hackerské útoky proti Demokratické straně a dalším politickým subjektům zaměřené na ovlivnění voleb Rusku.

FBI sice nijak nezpochybnila roli Rusů, Comey však s odkazem na blížící se datum voleb nechtěl, aby se jeho úřad podílel na veřejném oznámení tohoto faktu.