Překvapení levicových primárek ve Francii: Vede Hamon, Valls až druhý

Po sečtení třetiny hlasů odevzdaných v prvním kole francouzských levicových primárek překvapivě vede bývalý ministr školství Benoit Hamon. Až za ním se podle průběžných výsledků pohybuje bývalý premiér Manuel Valls, který byl považován za jasného favorita. Volební účast se přibližuje dvěma milionům, oznámili večer činitelé Socialistické strany (PS), která hlasování organizovala.

Podle předběžných výsledků obdržel Hamon 35 procent hlasů a Valls 31 procent.

Zatímco Valls patří k liberálnějšímu křídlu socialistů, Hamon patří do levicovějšího tábora. Podle francouzských médií jeho preference těsně před prvním kolem prudce stoupaly. Jeho stěžejním slibem bylo odhodlání prosadit v zemi minimální zaručený příjem, se kterým se v Evropě začalo experimentovat ve Finsku.

Podobně jako před dvěma měsíci u pravice se o kandidaturu utkalo sedm politiků – čtyři z nich, včetně Vallse a Hamona, jsou členy socialistické strany.

Účast byla oproti pravici méně než poloviční, což média přisuzují přesvědčení veřejnosti, že levicový kandidát stejně nemá šanci v jarních prezidentských volbách uspět. 

Primárky se konaly bez dosavadního prezidenta Francoise Hollanda, který v průzkumech dlouhodobě čelil rekordně nízké podpoře a jako první hlava francouzského státu za 5. republiky se vzdal pokusu o získání druhého mandátu.

Předvolební průzkumy však již dlouhodobě nedávají žádnému z předpokládaných kandidátů socialistů naději na postup z prvního kola prezidentské volby 23. dubna do závěrečného duelu. Do něho se 7. května podle průzkumů zřejmě dostane kandidát umírněné pravice Francois Fillon a šéfka stále vlivnější krajní pravice v zemi Marine Le Penová.