Mexický prezident odmítl zaplatit zeď, s USA chce ale dobré vztahy

Události: Spojené státy a Mexiko se neshodnou, kdo zaplatí zeď (zdroj: ČT24)

Žádnou zeď nezaplatíme, vzkázal mexický prezident Enrique Peňa Nieto nastávajícímu šéfovi Bílého domu. Donald Trump ve středu znovu oprášil svůj předvolební slib jako jeden z receptů proti ilegálnímu přistěhovalectví. V minulých dnech se nechal slyšet, že USA možná vybudují zeď z vlastního rozpočtu – náklady ale budou zpětně žádat právě po jižním sousedovi.

Mexiko za protiimigrační zeď vybudovanou na hranicích s USA zaplatí daněmi nebo hotovostí, zdůraznil Trump na své první tiskové konferenci od listopadového zvolení. Jednání s Mexikem, kterého si prý váží, začne bezprostředně po inauguraci, která proběhne 20. ledna.

Se stavbou prý zvolený prezident nehodlá váhat. „Mohl bych čekat rok či půldruhého, než dokončíme jednání s Mexikem, které začne hned po inauguraci. Ale já čekat nechci,“ prohlásil Trump.

Mexiko nám nějakým způsobem (náklady) nahradí.
Donald Trump

„Je zřejmé, že s příští americkou vládou máme nějaké rozpory, například ohledně zdi, za kterou Mexiko samozřejmě nezaplatí,“ řekl následně na setkání s diplomaty nejvyšší mexický představitel. Ujistil, že přesto se bude snažit o dobré vztahy se Spojenými státy.

Prezident Mexika Nieto reaguje na slova Trumpa
Zdroj: Reuters

Zeď na hranicích s Mexikem byla jedním z hlavních témat Trumpovy volební kampaně. Budoucí prezident původně tvrdil, že neprostupná dvoumetrová zeď bude vybudována po celé délce hranic. Později připustil, že hranici mohou na některých místech místo zdi chránit elektronické prostředky a mexická vláda že za stavbu zdi může zaplatit později.

 Své stoupence někdejší televizní showman známý populistickými prohlášeními ujišťoval, že zeď od začátku „zaplatí Mexiko“. Mexická vláda tehdy tento nápad rázně odmítla a ostře se vymezila proti Trumpovým verbálním útokům na Mexičany.

Část původního úseku plotu z 90. let poblíž San Diega
Zdroj: Reuters

CNN přišla minulý týden s tím, že republikánští kongresmani chtějí stavbu zdi zahrnout do návrhu vládních výdajů pro rok 2017. Parlament by podle nového plánu oprášil zákon o stavbě zdi přijatý za předchozího republikánského prezidenta George Bushe mladšího v roce 2006.

Odhadované náklady na stavbu několikametrové zdi se pohybují v širokém rozpětí kolem deseti miliard dolarů (260 miliard Kč).

Už nyní plot stojí na zhruba třetině ze 3200 kilometrů dlouhé hranici mezi oběma zeměmi. Kvůli nelegálním přechodům ho nechala postavit administrativa amerického prezidenta Billa Clintona v 90. letech minulého století.

Místa, kde se v USA nejvíce usazovali mexičtí imigranti v letech 2010–2014
Zdroj: Migrationpolicy.org

Více k tématu: