Clintonová o svém zklamání: Chtěla jsem jen někam zalézt s knihou a se psy

Neúspěšná kandidátka na amerického prezidenta Hillary Clintonová poprvé hovořila o svém zklamání, když se do Bílého domu probojoval Donald Trump. Uvedla, že po oznámení výsledků chtěla „někam zalézt s dobrou knihou a už nikdy nevyjít z domu“.

Demokratka Clintonová sice dostala o více než 200 tisíc hlasů víc, prohrála ale na počet volitelů, doplatila tak na americký většinový volební systém.

„Musím přiznat, že to pro mě nebylo jednoduché. V minulém týdnu bylo několik chvil, kdy jsem se chtěla schoulit k dobré knize nebo být se svými psy a nikdy dům neopustit,“ prohlásila na dobročinném shromáždění ve Washingtonu.

„Vím, že mnohé z vás výsledky voleb hluboce zklamaly. Mě také, víc než dokážu vyjádřit. Není to snadné, spousta lidí si minulý týden kladla otázku, jestli je Amerika ještě stejná. Ale ona za to stojí, naše děti za to stojí. Věřte v naši zemi, bojujte za naše hodnoty a nikdy, nikdy se nevzdávejte,“ apelovala Clintonová na Američany.

Hillary Clintonová
Zdroj: Joshua Roberts/Reuters

Clintonová promluvila na výroční schůzi americké Nadace na ochranu dětí - dobročinné společnosti, kde v 70. letech začínala svou právnickou kariéru. Oproti minulosti ji doprovázela jen hrstka poradců a bezpečnostní zajištění bylo slabé.

Ve svém prvním projevu po uznání porážky, když se vzpamatovala z šoku, prohlásila exministryně zahraničí stejně jako Barack Obama, že je třeba se sjednotit a že Trump musí dostat šanci vést Spojené státy.

Od té chvíle se bývalá první dáma stáhla do ústraní a byla spatřena pouze, když se někam vydala na procházku, píše BBC. Do médií unikly zprávy o tom, že svou prohru dává za vinu šéfovi FBI, který ohlásil veřejně další vyšetřování e-mailové kauzy necelé dva týdny před hlasováním.