České piloty gripenů jistí nad Islandem pobřežní stráž

Čeští piloti armádních gripenů hlídají od tohoto týdne islandské nebe. Na místě mají zůstat zhruba měsíc a půl, bojové akce je pravděpodobně nečekají. Pokud by se během cvičných a kontrolních letů dostali do problémů, mají v zádech jistotu v podobě islandské pobřežní stráže.

Všechny vrtulníky islandské pobřežní stráže startují do akce z letiště nedaleko Reykjavíku, i když vyrážejí na druhý konec ostrova. Kromě záchranných operací nad mořem umí místní pobřežní stráž provádět i operace nad pevninou.

Právě záchranné operace ve vnitrozemí tvoří téměř sedmdesát procent jejích urgentních vzletů. „Vzlety nad pevninu mají různý důvod. Jsou to autonehody, cestovatelé, Islanďané či turisti, kteří uvíznou v horách nebo se dostanou do jiných problémů,“ vyjmenovává šéf pilotů Sigurthur H. Wiium.

Záchrana islandskou pobřežní stráží? Redaktorka ČT si ji vyzkoušela (zdroj: ČT24)

Do problémů by se na islandském nebi mohli dostat i čeští piloti. Své starty proto s islandskými hostiteli koordinují. „Kdyby se nám stala nějaká závada nebo došlo k nehodě ve vzduchu a pilot se musel katapultovat, je systém navržený tak, aby pilota byli schopni zachránit nad pevninou i na moři,“ potvrzuje velitel české mise Jaroslav Tomaňa.

Piloti islandské pobřežní stráže přiznávají, že zásah nad pevninou je jednodušší než nad vodou, cvičit se ale musí obojí. I kvůli počasí, které se na Islandu dokáže změnit velmi rychle.