„Jsem svou vlastní opatrovnicí!“ Saúdky se bouří proti mužskému poručnictví

Bez svolení muže nesmí ženy v Saúdské Arábii cestovat, studovat, pracovat či milovat. Mezinárodní organizace Human Rights Watch (HRW) hovořila s desítkami žen ze Saúdské Arábie a tamní systém opatrovnictví ve své zprávě označila za „nejvýznamnější překážku v realizaci ženských práv v zemi“. Saúdky se proti poručnictví bouří na sociálních sítích. Ke změnám však zatím nedochází.

V Saúdské Arábii má každá žena svého mužského opatrovníka. Obvykle se jedná o otce a následně manžela, v některých případech bratra či syna. Ti mají moc činit za své svěřenkyně rozhodnutí zásadně ovlivňující jejich život.

Bez svolení svého mužského poručníka nesmějí Saúdky cestovat a vdát se, v některých případech dokonce pracovat nebo vyhledat lékařskou péči. „Ženy jsou zde v pasti, nemohou dělat nic. Záleží na poručníkovi, zda souhlasí. Pokud je to dobrý člověk, nechá vás pracovat či studovat, což je základní právo. Pokud není, zabrání vám v tom,“ řekla americké stanici CNN pod podmínkou anonymity žena ze Saúdské Arábie.

  • Svědectví HRW: „Věřte tomu nebo ne, můj syn je mým poručníkem a to je skutečně ponižující. Můj vlastní syn, ten, kterého jsem porodila, ten, kterého jsem vychovala, je teď mým poručníkem.“ 

Na klavír a koně zapomeň

Vymanit se z područí muže je téměř nemožné. Když si ženy chtějí stěžovat úředně, policie je buďto nebere vážně, nebo zavolá jejich poručníky. Některé Saúdky se proto pokouší ze země uprchnout a žádají o azyl na Západě.

„Musela jsem se vzdát mnoha svých snů, protože můj otec by je nikdy neschválil. Jedním z nich bylo jezdit na koni, jiným naučit se hrát na klavír. To jsou pro dívky žijící na Západě běžná přání, ale v mé kultuře tyto záliby provokují konzervativní společnost,“ svěřila se CNN dívka, která se rozhodla se systémem nebojovat a zvolila útěk.

I přesto, že se jí uprchnout podařilo, stále pociťuje důsledky restriktivního systému. Když si na saúdskoarabské ambasádě chtěla nechat prodloužit pas, potřebovala k tomu podpis svého poručníka. Otec jí vyhověl jen proto, že nevěděl, že žádá o azyl a domů se již vrátit nechce.

  • Internetem koluje obrázek saúdskoarabské aktivistky a umělkyně MS Saffaa. „Jsem svá vlastní opatrovnice,“ dávají Saúdky jeho sdílením najevo.

Odvážné Saúdky se bouří

Lidé v Saúdské Arábii, kteří s poručnictvím nesouhlasí, se bojí svůj názor veřejně třeba jen zmínit, natožpak veřejně navrhovat jeho změnu. I mnozí muži na sobě podle informací CNN cítí silný tlak, aby své schovanky vychovávali konzervativně.

Přesto nedávná zpráva HRW, která postavení žen v Saúdské Arábii monitorovala a kritizovala, vyústila v kampaň na sociálních médiích, především na Twitteru, kde se ujaly hashtagy #TogetherToEndMaleGuardianship a #StopSnslavingWomen.

Ženy ze Saúdské Arábie riskují hněv svých poručníků a v některých případech i perzekuci, aby vyjádřily svůj odpor k opatrovnictví. „Otroctví má mnoho podob a forem. Mužské opatrovnictví je jednou z nich,“ zní jedna ze zpráv. „Jsem vězeň a mým jediným zločinem je, že jsem saúdská žena,“ stojí v dalším z tweetů s přiloženou fotkou pasu.

Reforma v nedohlednu

Kampaně si mocní v Saúdské Arábii všimli. Nejvyšší muftí, hlavní náboženská autorita země, vzkázal, že se jedná o zločin proti saúdskoarabské a muslimské společnosti a že systém opatrovnictví bude i nadále platit.

Svůj systém, ve kterém mají rozhodující slovo muži, Saúdové reformují jen minimálně. V loňských volbách se sice ženy mohly vůbec poprvé zúčastnit voleb a dokonce i kandidovat, Saúdská Arábie však podle HRW stále porušuje Úmluvu o odstranění všech forem diskriminace žen, kterou země ratifikovala v roce 2000.

Saúdky tak na Twitteru sdělují, že Saúdská Arábie lže. „Nic se nemění,“ vzkázala prostřednictvím CNN jedna z nich. Soudí, že změny jsou polovičaté a jejich jediným cílem je zbavit se pozornosti mezinárodní veřejnosti.