Hodina bez výuky. Slovenští učitelé kvůli platům zahájili sérii stávek

Kvůli nízkým platům stávkují na Slovensku učitelé. Zatím jde jen o jednu vyučovací hodinu, v dalších týdnech chtějí protest stupňovat. Pedagogové požadují po vládě další navýšení platů hlavně v regionálním školství. Letos v září jim přitom kabinet Roberta Fica v reakci na jarní stávku přidal šest procent. Podle protestní iniciativy se neřeší ani další problémy ve školství – například slabá vybavenost řady pracovišť.

„Učitelé chtějí, aby se jejich platy zvýšily na 1,6procentní násobek průměrné mzdy, přičemž v současnosti jsou i po zvýšení platy na úrovni 1,11 procent, což učitelům nestačí,“ zmiňuje zpravodaj ČT Lukáš Mathé. V reálu tak požadují v regionálním školství nárůst o 140 eur v tomto roce a 90 eur od začátku roku 2017. 

Iniciativa slovenských učitelů (ISU) žádá také navýšení rozpočtu ministerstva školství – na Slovensku je totiž velký rozdíl ve vybavenosti škol v rámci větších měst a regionů. „Argumentuje tím, že na úroveň vybavení slovenských škol ukazuje a kritizuje ho i Evropská komise nebo OECD,“ dodává Mathé.

Pokud vláda požadavkům nevyhoví, plánují učitelé další stávku na středu 21. září. Tehdy by se na školách nemělo učit už dvě vyučovací hodiny, v případě dalšího termínu 29. září už tři hodiny.

„Stávka je nejkrajnějším řešením a není naším cílem. Nás už to unavuje a chceme také normálně učit, ale nelze jinak, protože vláda neřeší hlavní problémy školství. Stále se to odsouvá nebo řeší nedostatečně,“ uvedl pro TASR zástupce iniciativy Vladimír Crmoman.

Resort školství tvrdí, že s ministerstvem financí jedná o zvýšení platů v regionálním a vysokém školství o 6 procent, a to už od ledna 2017. Podobně by se prý v příštích letech měly zvednout i tarifní platy všech kantorů.

Podle ministerstva by si tak slovenští učitelé polepšili do konce volebního období o téměř 40 procent. Byli by tak jedinou kategorií zaměstnanců, která bude mít garantovaný nejvyšší nárůst mezd v oblasti veřejné správy, tvrdí resort. I tak by ale podle všeho platy nevystoupaly na průměrnou úroveň EU.