Německo chce rychleji deportovat islamisty. Nasadí také agenty na internet

Německý ministr vnitra Thomas de Maiziére představil sérii bezpečnostních opatření, jimiž reaguje na nedávné útoky i rizika spojená s příchodem uprchlíků. Je přesvědčen, že bezpečnost země je podmíněna dobrou integrací migrantů a celoevropskou spoluprací. Významně hodlá posílit boj s terorismem na internetu.

„Řada lidí má strach před dalšími útoky, to je pochopitelné,“ řekl v narážce na červencové teroristické útoky de Maiziére. Země je podle ministra bezpečná, i když absolutní ochranu nemůže ve svobodné společnosti nikdo garantovat.

Naše země nebude na násilí pachatelů reagovat rozpolcením a nenávistí. Tento triumf pachatelům nemůžeme dopřát.
Thomas de Maiziére
německý ministr vnitra

Německo podle již dříve schválených plánů do konce volebního období posílí bezpečnostní složky o 4600 lidí, 3250 z nich připadnou na spolkovou policii. Do roku 2020 dostanou bezpečnostní složky dvě miliardy eur navíc. Ve střednědobém horizontu chce de Maiziére rozšířit stavy bezpečnostních sil o čtyřciferné číslo.

Technologická ofenziva

V boji proti terorismu se chce německý ministr vnitra zaměřit také na internet. „Je nám jasné, že kybernetický prostor je oblastí, kde se páchají trestné činy a kde je třeba tedy i vyšetřovat,“ vysvětlil svůj záměr. Hodlá investovat do vybavení i technologie a najmout více odborníků.

Kybernetické operace mají být navíc řízeny z jednoho centrálního místa. Celkově popisuje de Maiziére svůj plán jako „technologickou ofenzivu“. „Plánujeme využívat tajné vyšetřovatele v darknetu, v temné části internetu,“ prozradil. Cílem má být odhalení ilegálního obchodu se zbraněmi a identifikace teroristů.

Dobrá integrace znamená bezpečí

Thomas de Maiziére také apeluje na zlepšení celoevropské spolupráce v oblasti bezpečnosti. „Více bezpečí v Evropě znamená více bezpečí v Německu,“ řekl na tiskové konferenci. Společné registry otisků prstů a vstupu a vycestování mají umožnit lepší mapování pohybu teroristů. 

Ministr dále klade důraz na začleňování uprchlíků do německé společnosti. „Dobrá integrační politika rovná se dobrá bezpečnostní politika,“ soudí. V rámci přijatého integračního zákona vzniká poradenská centrála, která migrantům poskytne sociální asistenci.

Podle de Maiziéra je nejen třeba podpořit je v učení jazyka a poskytnout jim péči, kterou potřebují, ale také je motivovat k hlášení nebezpečných tendencí, jež ve svém okolí zaregistrují. Vznikne tak prostor, v němž se uprchlíci budou moci vymezit proti radikalismu. Navíc některé informace mohou být cenné.

Rozhodnost a tvrdost

Dalším pilířem de Maiziérových návrhů je nekompromisnost vůči pachatelům. Navrhuje například, aby bojovníci za teroristické organizace, kteří mají více občanství, přišli o to německé.

„Pro cizince, kteří se stali pachateli trestných činů nebo kteří představují riziko pro veřejnou bezpečnost, by se mělo zpřísnit právo pobytu. Chceme zavést nový důvod k vazbě, a sice ohrožování bezpečnosti, abychom mohli efektivně prosazovat deportaci pro pachatele trestných činů a pro osoby, u nichž předpokládáme, že představují riziko,“ plánuje ministr. Deportace chce také zrychlit.