Miliarda korun za kus. V Ženevě se draží unikátní diamanty

Horizont: Lze si pořídit prsteny s obřími barevnými diamanty (zdroj: ČT24)

Aukční síně Christie's a Sotheby's nabídnou veřejnosti tři vzácné prsteny s barevnými diamanty. Ten, kdo by o ně měl zájem, si musí přichystat přibližně sto milionů dolarů. Nejvzácnější z nich má jasně růžovou barvu a opracovaný povrch. Dražit se bude v Ženevě.

„S 15,38 karáty je to největší ozdobný jasně růžový diamant ve tvaru hrušky, jaký se kdy objevil na trhu,“ popisuje drahocenný klenot ředitel divize mezinárodních šperků aukční síně Sotheby's David Bennett. Pojmenován je The Unique Pink, v překladu Jedinečná růž.

Zasazený do prstenu na ruce modelky působí menším dojmem. Zisk by z něj ale měl být obrovský. „Očekáváme, že dosáhneme na 28 až 38 milionů dolarů,“ říká Bennett. To je v přepočtu 660 až 900 milionů korun.

Aukční síň Christie's nabídne pro změnu modrý diamant známý jako Oppenheimer Blue. Jméno dostal po muži, jehož rodina kdysi patřila mezi největší producenty diamantů na světě. „Se 14,62 karáty je to největší jasně modrý diamant, jaký byl kdy nabídnut veřejnosti,“ konstatuje mezinárodní specialista na šperky aukční síně Christie's Jean-Marc Lunel.

Jeho cena by přitom mohla být ještě vyšší než cena růžového diamantu. Prodej by mohl vynést až 45 milionů dolarů, čili více než těžce představitelnou miliardu korun. Přesto je zájemců dost. „Budou tam přirozeně tradiční asijští kupci, v to doufáme, ale také máme klienty z jiných zemí nebo regionů, z Blízkého východu, ze Spojených států,“ říká Lunel.

Kromě růžového a modrého se na konci měsíce bude dražit ještě jeden vzácný diamant zasazený do prstenu. Má zelenou barvu a „pouze“ pět karátů - větší ale na celém světě neexistuje. Říká se mu Aurora Green, Zeleň polární záře. Jeho cena se odhaduje na 20 milionů dolarů. „Je to v každém případě něco, co sběratelé v tuto chvíli chtějí,“ tvrdí specialistka na šperky aukční síně Christie's May Limová.

Kupci, kteří dávají před barvou přednost velikosti a na šperky si nepotrpí, ocení spíš červnovou dražbu aukční síně Sotheby's. Nabídne totiž druhý největší diamant světa – Lesedi La Rona dříve zvaný Karowe AK6. Kousek nalezený vloni v Botswaně váží přes 1109 karátů (některé zdroje uvádí 1111 karátů) a jeho cena se odhaduje na 70 milionů dolarů.