Jižní Amerika bojuje se zákeřným virem zika, nakažených jsou tisíce

Virus zika přenášený komáry přiměl brazilskou vládu pracovat na urychleném vývoji vakcíny a prostředků k jeho včasné diagnóze. Rychle se šířící virus, jímž se v zemi nakazily již téměř čtyři tisíce lidí, ohrožuje vývoj mozku lidského plodu a zabil v Brazílii již nejméně pět dětí. Zaznamenán byl také v dalších latinskoamerických zemích a kolumbijská vláda kvůli němu doporučila ženám, aby se dočasně vyvarovaly otěhotnění.

Virus, který přenáší komár druhu Aedes aegypti – mimo jiné přenašeč horečky dengue a žluté zimnice – se stává příčinou toho, že se nakaženým matkám rodí děti s výrazně menší hlavou, což je často zapříčiněno nedostatečně vyvinutým mozkem. Brazílie již eviduje smrt pěti dětí v důsledku napadení tímto virem, který způsobuje neurologické onemocnění zvané mikrocefalie. U dalších 44 případů dětských úmrtí v současnosti lékaři zkoumají, zda s virem souvisejí. Jde o dosud nejmasivnější rozšíření tohoto viru, na který zatím neexistuje účinný lék. Zakrnění hlavy se vyléčit nedá.

„Vyhlásili jsme výjimečný stav, stav ohrožení zdraví napříč zemí. Naposledy jsme něco takového udělali v roce 1917, kdy tu vypukla epidemie španělské chřipky,“ uvedl brazilský ministr zdravotnictví Marcelo Castro.

Nákaza dosahuje až k Riu de Janeiro, kde budou v srpnu olympijské hry. Spojené státy kvůli šíření viru varovaly těhotné ženy před cestami do Brazílie, Kolumbie a některých dalších latinskoamerických států. Kolumbijské úřady hlásí už téměř 600 těhotných nakažených žen, Salvador necelou stovku. Kolumbie, která je druhou nejpostiženější zemí, doporučila ženám odložit otěhotnění nejméně na červenec, na kdy se odhaduje pokles výskytu viru. Podobnou výzvu adresoval ženám i Salvador, první objevený případ oznámily nedávno rovněž úřady v Bolívii.

Virus Zika: další strašák, jehož jméno si lidstvo zapamatuje (zdroj: ČT24)

Nákazu lze u matek rozpoznat jednoduchým krevním testem, ženy ale často vůbec netuší, že jsou nakažené. Čtyři z pěti lidí totiž nemají vůbec žádné příznaky a onen jeden z pěti je má obvykle velmi mírné. Jde o horečku, vyrážku, občas bolest kloubů a možná zánět spojivek.

V nejvíce postižených oblastech na severovýchodě Brazílie trpí onemocněním víc než jedno novorozeně ze sta. Jedinou možností prevence je zatím likvidace stojatých vod, kde se komáři množí, sítě v oknech domů a používání repelentů. Šíření viru by měla pomoci zastavit i testovaná redukce hmyzí populace pomocí geneticky upravených komářích samců. Ti se po vypuštění do přírody páří s divokými samičkami, výsledkem jsou ovšem neživotaschopné larvy.