Vykoupení ze spárů IS: Kanadská organizace platí za jezídy unesené islamisty

Toho, kdo padne do rukou organizace Islámský stát, nečeká nic dobrého – nucené práce, sexuální zotročování nebo smrt. Nejhorší postavení mají v očích radikálů vyznavači jiných náboženství, například menšiny jezídů. V zajetí stále zůstávají asi dva tisíce jejich žen a dětí. Stejný počet se jich loni podařilo dostat na svobodu.

Dobytí převážně jezídského města Sindžár v srpnu 2014 se stalo symbolem barbarství islamistů. Zavraždili na 5000 příslušníků prastarého náboženství, které považují za satanismus. Z tisíců žen udělali sexuální otrokyně.

„Té noci mě můj únosce zbil. Donutil mě sundat si oblečení. Pak mě zavřel do místnosti se strážci, kteří na mě postupně páchali zločin, dokud jsem neomdlela,“ popsala své hrůzné zážitky Nadia Táháová před Radou bezpečnosti OSN.

Události: Záchrana unesených jezídů (zdroj: ČT24)

Genocida jezídů vyvolala mezinárodní údery proti Islámskému státu. Chladným nenechala ani židovského milionáře Steva Mamana žijícího v kanadském Montrealu. Obchodník s luxusními auty využil arabských kontaktů a založil organizaci, která začala vykupovat zajatce.

Steve Memen
Zdroj: ČT24

Její ředitelka se se štábem České televize v utajení sešla v Jeruzalémě. „Cena se liší. Může to být tři tisíce nebo i deset tisíc dolarů za osobu. Taky podle toho, jestli je prodávají ve skupině nebo jednotlivě,“ přibližuje praxi při vykupování jezídů Julia M. Organizace následně porovná jména osvobozených se seznamem pohřešovaných z genocidy, aby zjistila, jestli jsou jejich rodiny naživu, popřípadě stále ještě v Iráku.

Podle kritiků vykupování otroků kanadská organizace jen podporuje obchod s lidmi. Kancelář Steva Mamana se brání, že v Iráku je Islámský stát na ústupu, a hlavně, že každý zajatý člověk stojí za záchranu.

V zajetí Islámského státu zůstává ještě dvě tisícovky jezídských žen a dětí. Kanadští záchranáři jsou spolu s řadou křesťanských organizací a taky vládou iráckých Kurdů rozhodnutí udělat všechno proto, aby se i ony vrátily ke svým rodinám.

Vydáno pod