Kolos ve zlatých barvách: V Číně vztyčili pomník Mao Ce-tungovi

Krajina čínského venkova provincie Che-nan má novou dominantu. Skupina podnikatelů a vesničanů nechala vybudovat obří sochu zakladatele komunistické Čínské lidové republiky Mao Ce-tunga, která dosahuje výšky přes třicet šest metrů a je celá natřená zlatou barvou.

Vytvoření monumentu stálo zhruba tři miliony jüanů. Iniciativa údajně vzešla od místních podnikatelů a některých vesničanů.

Přitom se s politikou komunistického vůdce pojí katastrofální hladomor z přelomu padesátých a šedesátých let. Právě provincie Cha-nan patřila k nejvíce zasaženým hladomorem, který za sebou zanechal miliony mrtvých. Oblast podle serveru The Guardian patří stále k nejchudším čínským regionům.

Se stavbou sochy se začalo v březnu loňského roku a dokončena byla v polovině prosince. Fotografie se nyní rozšířily mezi čínskými uživateli internetu poté, co je zveřejnil zpravodajský web z Che-nanu.

Mao na náměstí i na bankovkách

Server The Guardian citoval děkana čínského výzkumného centra o Mao Ce-tungovi, podle kterého v současné Číně představuje bývalý komunistický vůdce ztělesnění poctivosti a spravedlnosti. „Takže si lidé udržují vůči němu tyto emoce,“ dodal Liou Ťien-wu.

Socha se ale dočkala i kritiky. Zaznívají hlasy, že peníze mohly být použity na zmírnění chudoby.

Letos uplyne čtyřicet let od úmrtí Mao Ce-tunga. S jeho vyobrazením se lidé v Číně setkávají běžně. Jeho portrét figuruje náměstí Nebeského klidu, tvář se objevuje také na bankovkách.