Útok ve Francii s prvky IS: V továrně u Lyonu nalezena sťatá hlava

Lyon – Dva muži najeli automobilem do plynových lahví v průmyslovém areálu nedaleko Lyonu. Podle svědků byla slyšet série menších výbuchů, která však auto nezničila. Nedaleko místa byla posléze nalezena odříznutá hlava zřejmě s arabskými nápisy, která byla napíchnuta na plotu továrny. Poblíž ležely vlajky obsahující islámské motivy. Nalezené torzo tělo patřilo místnímu podnikateli, který byl zabit už dříve. Jednoho z podezřelých se na místě už podařilo zadržet. Ministr vnitra Bernard Cazeneuve ho označil jako Yassina Salhiho, který byl sledován vyšetřovateli od roku 2006.

Atentát se odehrál v průmyslovém závodě u Lyonu na jihovýchodě Francie. Policie už zatkla muže, který je z útoku podezřelý a byl již dříve v hledáčku bezpečnostních sil a měl asi nejméně jednoho komplice. Pravděpodobní dva pachatelé prorazili vstupní bránu a na dvoře objektu najížděli do kontejnerů s plynem s cílem vyvolat explozi, což se jim však nepovedlo v takové míře, jakou očekávali.

Po nárazu do nádrží se jeden z útočníků zřejmě pokusil otevřít další zásobníky, následně ho ale zadržel místní hasič. „Každopádně nikdo nemá pochyb o tom, že šlo o teroristický čin,“ dodal zpravodaj ČT Petr Zavadil. V poslední době policie zatkla několik osob pro podezření, že plánovaly atentáty. Například v dubnu zadržela alžírského studenta, který se prý jménem islámu chystal střílet na Židy na jednom předměstí Paříže.

Sky News informuje o zadrženém jakožto 30letém muži, jehož totožnost je známa francouzské protiteroristické skupině. Po dalším komplici policie stále pátrá. Ministr vnitra potvrdil, že policie vyslýchá několik lidí, kteří mohli mít k pachateli blízko.

Co dosud víme o možném pachateli?

  • Jde o muže identifikovaného jako Yassine Salhi, který žije s rodinou v Lyonu a pracuje jako řidič.
  • V roce 2006 byl sledován protiteroristickými úřady kvůli své radikalizaci. O dva roky později byl ale ze seznamu sledovaných osob odstraněn.
  • V roce 2010 policie dopátrala jeho kontakty na fundamentální islámskou skupinu salafistů.
  • Podle policie nemá žádný záznam v trestním rejstříku.
  • Rozhlasová stanice Europe 1 údajně hovořila s jeho manželkou, která řekla, že ráno šel normálně do práce, ale odpoledne se už nevrátil.
Policie při vyšetřování útoku zadržela několik osob - možných kompliců
Zdroj: ČT24/Reuters

Areál patří americké firmě Air Products, která vyrábí průmyslové plyny. Americká vlastnická struktura mohla být motivem, proč si muži vybrali tento objekt na jihovýchodě Francie. Právě Francie a Spojené státy jsou úhlavními nepřáteli islamistů v Sýrii a Iráku. Kvůli přítomnosti tlakových lahví navíc nemuseli na místo dovážet vlastní výbušniny.

Komplex patří k největším průmyslovým zónám v Evropě, rozkládá se na ploše 1000 hektarů a jde zejména o velké sklady a průmyslové podniky. Je na dobře přístupném místě, protože se nachází poblíž železničního nádraží a lyonského letiště St. Exupéry. Společnost Air Products sama sebe označuje za největšího producenta vodíku a helia na světě.

"Měl jsme strach, vyšel jsem ven, abych zjistil, co se stalo, ale nic jsem neviděl. Napadlo mne, že mají potíže v té chemické továrně, v životě by mne nenapadlo, že by tady mohl někdo spáchat atentát. Od té doby policie zablokovala silnice a my jsme v šoku," citoval server listu Le Figaro majitele hotelu vzdáleného 100 metrů od továrny.

Místo incidentu - továrna Air Products v Saint Quentin-Fallavier
Zdroj: ČT24/Reuters

Právě na dnešek připadá roční výročí od oficiálního vyhlášení chalífátu v části Sýrie a Iráku. Prezident Hollande se do Francie vrátí předčasně ze summitu EU v Bruselu, už dříve přímo na místo incidentu dorazil ministr vnitra Bernard Cazeneuve. V 15:00 se sešla bezpečnostní rada státu.

Policisté zasahují na místě činu
Zdroj: ČT24/Reuters

Jde tak o druhý závažný útok ve Francii za poslední půlrok. Na začátku ledna vnikli útočníci arabského původu do redakce časopisu Charlie Hebdo a židovského košer obchodu, kde zabili celkem 17 lidí. V zemi platí od té doby zvýšená bezpečnostní opatření, na kterých se v ulicích podílí i armáda. Úřady vypracovaly seznam 1750 lidí, které podezřívají z napojení na islamisty.