Rafinérie u Kyjeva je dohašená. Za požárem stáli teroristé, tvrdí vlastník

Kyjev - Zásobníky ropy v rafinérii Vasylkiv nedaleko Kyjeva už nehoří. Hasičům se po třech dnech podařilo uhasit všechna ohniska požáru. Firma, která rafinérii vlastní, je přesvědčená, že šlo o teroristický útok a hodlá k vyšetřování přivolat zahraniční experty. Požáru ve Vasylkivě prý předcházelo sedm anonymních hrozeb a nález trhaviny v jedné z čerpacích stanic, které firma vlastní.

Provoz v rafinerii řídil zaměstnanec BRSM-nafta Jurij Škvyra, který byl zadržený, oznámil ukrajinský ministr vnitra Arsen Avakov. Vlastníci rafinerie podle agentury Unian vypsali odměnu milion hřiven za jakékoli informace, které by mohly vést k dopadení pachatelů požáru. Podle ministra vnitra Arsena Avakova je celková škoda odhadem víc než miliarda hřiven (více než jedna miliarda korun). Při požáru zemřelo pět lidí, původně byly oběti jen čtyři. V troskách jedné z nádrží se ale našlo ohořelé tělo jednoho z pohřešovaných.

Svědci popsali, že jen za první půlhodinu od začátku požáru zaznělo v rafinerii zhruba padesát výbuchů. Exploze podle ekologických expertů vyvrhly do ovzduší velké množství formaldehydů a sazí. Kyselé deště mohou po měsíci podle agentury Unian dojít až do Berlína. Úřady vyhlásily v okolí rafinerie dvoukilometrovou ochrannou zónu, ze které evakuovaly veškeré obyvatelstvo. Na místě zasahovalo 62 hasičských jednotek a tři vlaky přivážely vodu a další materiál. Nasazeno bylo i letectvo. Kvůli velkému žáru se hasičské čety mohly k plamenům přiblížit jen na 600 metrů.

Při budování areálu rafinerie byly podle šéfa kyjevských záchranářů Valerije Boryse porušovány bezpečnostní normy. „Rezervoáry stavěli těsně vedle sebe, aniž by respektovali bezpečnostní vzdálenost. Kdyby se dodržovaly předpisy, taková situace by nevznikla,“ uvedl. Ze zpráv ukrajinských médií vyplývá, že úřady nemají přesné záznamy o tom, kolik ropy a ropných produktů bylo ve Vasylkivě uloženo, podle odhadů ale mohlo jít až o 14 tisíc tun.