Pařížské mosty už se nebudou hroutit pod tíhou zámečků lásky

Paříž - Ze slavného pařížského mostu Pont des Arts mizí desetitisíce zámků, které sem umisťují zamilované páry z celého světa. Jejich definitivní odstranění nařídila radnice, protože mostní konstrukce by pod tíhou nemusela vydržet. Namísto drátěného oplocení se navíc na mostě objeví nově skleněné bariéry, na které další zámky nebude možné připnout.

Milenci v románu Chci tě italského spisovatele Federika Moccii stvrzují svou lásku tím, že na most Milvio v Římě pověsí zámek. Právě na tomto mostě měl totiž zahynout patron zamilovaných svatý Valentin. Klíč od zámečku pak, se slovy per sempre – navždy, hází do řeky Tibery. Příběh mladých milenců inspiroval nejprve Italy, kteří začali po vzoru románových hrdinů věšet zámky se svými jmény na most Milvio. Zvyk se rychle rozšířil i do ostatních měst po Itálii a brzy i po celé Evropě.

Pro římský Ponte Milvio byla románová sláva pohromou, zámečky ho doslova zaplavily a po zfilmování románu a s ním spojeným návalem zamilovaných turistů musel dokonce římský starosta přistoupit k přísným trestům, za zavěšení zámku hrozí pokuta až 50 eur.

V jiných evropských městech ale, mnohdy i navzdory pokutám, zámečky lásky dál přibývají. Například na Treťjakovském mostě v Moskvě byly dokonce kvůli nim zřízeny zvláštní železné konstrukce ve tvaru stromů, aby nehyzdily vzhled mostu. Tisíce zámečků „zdobí“ i mosty v italských Benátkách, Neapoli, Miláně nebo Turíně, ale i polské Vratislavi. A lépe na tom není ani Praha, zámečky se objevují na Karlově mostě nebo na Čertovce.