Zástupci ČR na aukci sbírek Lichtenštejnů koupili 28 artefaktů

Amsterodam - Osmadvacet uměleckých předmětů koupili památkáři v Amsterodamu v dnešní aukci ze sbírek šlechtického rodu Lichtenštejnů. Za artefakty utratili zhruba deset milionů korun, které dostali z pokladny ministerstva kultury. Obrazy a tapiserie obohatí zámky Lednice, Valtice a moravský Šternberk. Podle Marty Sedlákové z brněnského Národního památkového ústavu uvidí návštěvníci některé z děl už letos v létě.

Zástupcům českého Národního památkového ústavu (NPÚ) zakoupit například soubor tří tapisérií z hradu Šternberk a také několik krajinomaleb a zátiší. Právě z těch mají památkáři největší radost. Velmi draze naopak zaplatili za dvě tapisérie. „Nebyl důvod je kupovat, ta cena byla na středoevropské poměry zcela nepřijatelná,“ řekla Naděžda Kubů z NPÚ.

Umělecká díla se dražila v amsterodamské aukční síni Christie˙s. V nabídce bylo přes 460 předmětů. Aukční síň odhadovala výtěžek dražby sbírek lichtenštejnského knížete Hanse Adama II. až na pět milionů eur (126,3 milionu korun). 

Pro zástupce NPÚ hrál důležitou roli také stav předmětů. „U řady věcí jsme byli trochu zklamáni, předměty vypadaly v katalogu a na fotografiích v daleko lepším stavu, než potom ve skutečnosti byly,“ uvedla Kubů. Na základě těchto zjištění ona i její kolegové od koupě některých položek úplně upustili. Část nakoupených děl se ale přesto bude restaurovat, protože mají například poškozené čalounění. Nejde prý ale o nijak rozsáhlé a nákladné práce. 

„Jde nám o autenticitu,“ uvedla Kubů. Nábytek, obrazy, nebo jiné umělecké předměty se v budoucnu mají vrátit na místa, odkud je Lichtenštejnové před koncem druhé světové války odvezli. „Každý obrázek, který přijde na své místo, je pro nás velice cenný a totéž samozřejmě platí i pro sedací soupravy,“ dodala. To podle týká především zámku Valtice, kde byl dosud nedostatek sedacího nábytku. „Pro návštěvníky bude určitě příjemné, když neuvidí poloprázdný sál, ale zařízený tak, jak dříve byl,“ řekla Kubů. 

České ministerstvo kultury pro dnešní dražbu nakonec uvolnilo 13 milionů
korun, tedy o tři miliony více, než byla původní částka. Mezi nejdražší předměty dražby patřily dva glóby ze Šternberku z první poloviny 17. století o průměru 68 centimetrů. Jejich odhadovaná cena se pohybovala mezi 200.000 až 300.000 eur (pět až 7,5 milionu Kč).