Topolánek představil na Kypru priority předsednictví v EU a nabídl pomoc s restitucemi

Nikósie - Český premiér Mirek Topolánek dnes jednal na Kypru s prezidentem Demetrisem Christofiasem. Na programu rozhovorů byly česko-kyperské obchodní vztahy a mnohaleté rozdělení tohoto středomořského ostrova na řeckou a tureckou část.

Topolánek na Kypru představil české priority předsednictví v EU, tedy odstraňování obchodních překážek a uvolňování pohybu pracovních sil. Podobně jako Řecko i Kypr český program podporuje.

Dalším tématem, kterým se oba státníci zabývali, je voda. Na Kypru panuje v současné době sucho, zásoby vody jsou na deseti procentech. Nedostatek vody se už začíná dotýkat i běžných obyvatel. Kypr proto začíná jednat o dovozu vody z Řecka. ČR nabídla pomoc hlavně zlepšením vodní infrastruktury a stavbou čističek.

Topolánek se také prošel centrem Nikósie, kterou do letošního dubna rozdělovala nárazníková zóna OSN. Mezi diplomaty panuje ohledně sjednocení ostrova optimismus.

Podle Topolánka představuje Kypr nedořešený historický problém, k jehož překonání je potřeba především vůle obou kyperských komunit. Premiér míní, že si Kypr zaslouží sjednocení, je ale prý třeba počítat s tím, že to nějakou dobu potrvá.

ČR jako předsednická země EU bude mít příští rok větší vliv na jednání o sjednocení ostrova, Topolánek Kypru dnes nabídl pomoc s restitucemi majetku, se kterými má podle něj Česko dost zkušeností. 

Otázka majetku bude při případném sjednocení ostrova jedním z největších problémů. Při turecké invazi v roce 1974 bylo totiž 200 000 lidí vyhnáno ze svých domovů, které obsadili noví nájemníci.