Africká unie žádá uvalení sankcí na Eritreu kvůli islamistům

Londýn - Africká unie vyzvala Radu bezpečnosti OSN k uvalení sankcí na Eritreu za její podporu islamistických povstalců v Somálsku. Jde o první případ, kdy unie vystoupila se žádostí o sankce proti vlastnímu členovi. Eritrea obvinění odmítla a v reakci na výzvu pozastavila v unii své členství. Informoval o tom zpravodajský server BBC News.

Prohlášení 53 členů Africké unie navrhuje Radě bezpečnosti OSN, aby uvalila sankce proti všem cizím účastníkům bojů v Somálsku. Zvláště pak zmiňuje Eritreu za to, že poskytuje vojenskou podporu ozbrojeným skupinám v zemi. Unie rovněž navrhla zavedení bezletové zóny a blokádu somálských námořních přístavů.

Podle BBC jde o bezprecedentní krok, protože AU se vůči svým členům obvykle zdržuje přímé kritiky. Eritrejská vláda obvinění označila za výmysl amerických zpravodajských služeb.   

Somálský občanský konflikt trvá 18 let a na Západě panují obavy z toho, že by se z nestabilního Somálska mohlo stát útočiště teroristů spojených s al-Káidou. Nejsilnější povstaleckou skupinou jsou takzvaní šibábové, kteří se snaží svrhnout vládu a odmítají s ní jakýkoli dialog. Podle Mogadiša skupina nemá politický program a v jejích řadách bojují stovky cizinců. Africká unie má v somálském hlavním městě Mogadišu přibližně 4300 vojáků z Burundi a Ugandy, kteří chrání klíčové pozice ve městě.

V Mogadišu už druhým dnem pokračují těžké boje mezi vládními vojáky a islámskými povstalci. Podle agentury Reuters zaútočili radikálové minomety i na prezidentský palác. Při sobotních střetech zahynuli dva lidé a deset jich bylo zraněno, v pátek přišlo o život nejméně 45 osob.

Somálští vojáci
Zdroj: ČT24