Zemřel legendární sovětský diplomat Dobrynin

Moskva - Ve věku 90 let zemřel v úterý v Moskvě legendární sovětský diplomat Anatolij Dobrynin. Čtvrt století působil jako velvyslanec Sovětského svazu ve Spojených státech. Právě on 20. srpna 1968 informoval překvapeného prezidenta USA Lyndona Johnsona, že za pár hodin armády Varšavské smlouvy vpadnou do Československa.

Dobrynin zažil na postu velvyslance v USA pět generálních tajemníků komunistické strany a šest amerických prezidentů. O Dobryninově úmrtí dnes informovala ruská média. List Kommersant ho označil za „kolos sovětské diplomacie“. Do jejích služeb Dobrynin vstoupil už v roce 1946, zažil tedy ještě Stalinova ministra zahraničí Vjačeslava Molotova.

Anatolij Fjodorovič Dobrynin v mládí snil o kariéře v letectví, komunistická strana ho ale poslala studovat diplomacii. Velvyslancem ve Spojených státech ho v roce 1962 jmenoval Nikita Chruščov, na tomto postu působil Dobrynin do roku 1986. Do Moskvy se vrátil kvůli zvolení tajemníkem ústředního výboru KSSS, posléze působil jako poradce prezidenta Michaila Gorbačova.

Ruský prezident Dmitrij Medvěděv v kondolenci pozůstalým:

„Osobní přínos Anatolije Fjodoroviče k vyřešení karibské krize a k normalizaci vztahů mezi USA a Sovětským svazem nelze docenit.“

První vážnou a klíčovou zkouškou se pro nového sovětského ambasadora v USA stala karibská krize, během níž se svět ocitl na pokraji jaderné války. V noci z 27. na 28. října 1962 se Dobrynin tajně sešel s bratrem amerického prezidenta Johna Kennedyho Robertem. Výsledkem této schůzky bylo rozhodnutí o demontáži sporných sovětských raket na Kubě.

Bývalý sovětský diplomat a dlouholety velvyslanec SSSR v USA Anatolij Dobrynin
Zdroj: ČT24