EU hlídá kvůli imigraci řecké hranice s Tureckem

Brusel – Řecko čelí přílivu tureckých imigrantů. Jen za poslední rok se počet přistěhovalců zvýšil o třetinu. Do země proto poslala Evropská komise své úředníky, aby pomohli Řecku se s přílivovou vlnou vyrovnat. Právě přes Řecko totiž proudí do Evropské unie většina imigrantů.

„Situace na hranicích Řecka s Tureckem je stále více znepokojivá,“ uvedla eurokomisařka Cecilia Malmströmová. „Počet lidí, kteří ilegálně překračují hranici, narostl do alarmních rozměrů a Řecko není schopno samo této situaci čelit,“ dodala.

Skoro devět z deseti ilegálních imigrantů se do Evropské unie dostává přes Řecko. Příliv imigrantů jen za poslední rok v této zemi přitom stoupl o třetinu. Řecko se proto obrátilo na Brusel s prosbou o pomoc. 

Řecké hranice s Tureckem budou nyní hlídat lidé z Frontexu – Evropské agentury pro řízení operativní spolupráce na vnějších hranicích členských států EU. V neděli to oznámila Evropská komise. Je to vůbec poprvé od roku 2007, kdy byl tento tým vytvořen, co bude Frontex zasahovat na vnějších hranicích unie. 

Mapu imigrace do Evropské unie najdete ZDE

Frontex

Je Agentura Evropské unie založená v roce 2007 ve Varšavě. Vznikla jako nezávislá instituce Evropské unie specializovaná na koordinaci operací na podporu bezpečnosti na hranicích členských států.

Vydáno pod