Džihádová Jane se přiznala, že chtěla zabít karikaturistu

Filadelfie - Američanka známá jako „džihádová Jane“ přiznala plánování vraždy švédského karikaturisty Larse Vilkse. Ten ve svých kresbách spodobnil islámského proroka Mohameda s tělem psa. Před soudem ve Filadelfii se sedmačtyřicetiletá Colleen LaRoseová přiznala ke spiknutí za účelem podpory terorismu a také k plánu spáchat vraždu v zahraničí, k pokusu o krádež identity a ke křivé výpovědi. Zároveň prohlásila, že netrpí žádnou duševní chorobou. Hrozí jí tak až doživotní vězení.

Colleen LaRoseová plánovala rozpoutat svatou válku. Pod přezdívkou „džihádová Jane“ najímala bojovníky, umisťovala také videa na server YouTube, v jednom z nich říká, že „chce zoufale udělat něco, aby zmírnila utrpení muslimů“.   

Jane se chystala provdat za islamistu z jižní Asie, který uměl pracovat s výbušninami, ten ji řekl, že by měla ve Švédsku najít a zlikvidovat karikaturistu Vilkse. 

Ten totiž vyobrazil proroka Mohameda s tělem psa. V roce 2007, kdy se ve Švédsku debatovalo o svobodě tisku, jeho kresbu otiskl švédský regionální deník Nerikes Allehanda. Teroristická síť al-Káida pak vypsala na vraždu Švéda odměnu 100 tisíc dolarů (1,7 milionu korun).

Vydáno pod