Evropa se bojí přívalu uprchlíků z Afriky

Brusel - Evropská unie má obavu z příchodu uprchlíků ze severní Afriky na své území. Jen z Libye by podle odhadů mohlo během několika týdnů přijít až 350 tisíc uprchlíků. Jihoevropské státy chtějí peníze, aby se mohly s přívalem afrických běženců vypořádat.

K břehům italského ostrova Lampedusa pravidelně přirážejí bárky s uprchlíky z Tuniska. Jen v úterý v noci se na Lampeduse vylodilo 250 nových běženců. Už teď úřady zvládají nával přistěhovalců jen s vypětím všech sil. Kvůli násilnostem v Libyi se bojí, že ze severu Afriky brzy přijde lidské tsunami. „Pokud se jen 10 až 15 procent Libyjců rozhodne zamířit do Evropské unie, zaplaví přístavy v Řecku, Maltě, Kypru a Itálii 250 až 350 tisíc přistěhovalců. S takovou situací se Itálie nevypořádá sama. Musí se na ni připravit celá unie,“ upozorňuje italský ministr zahraničí Franco Frattini.

Obavy nezastírají ani další země na jihu Evropy - Španělsko, Francie, Řecko, Malta a Kypr. Libye totiž díky smlouvě s Itálií sloužila jako hradba pro nelegální přistěhovalce z celé Afriky. Evropa platila Libyi za to, že odchytávala imigranty už na africkém území. Teď se děsí, že se brána zcela otevře.

Francouzský ministr vnitra Brice Hortefeux:

„Chceme, aby Evropská unie zřídila zvláštní fond určený pro země, které budou náporem přistěhovalců zasaženy nejvíce.“

Problémem se bude zabývat i celá unie. Středomořským zemím zatím přislíbila peníze a lidi na zvládnutí krizové situace. Oficiálně rozložit tíhu přistěhovalců i na země na severu Evropy ale odmítá. Proti přijetí imigrantů je hlavně Německo. O osud uprchlíků se zajímá i OSN. „Obracíme se na všechny dotčené země. Prosíme, neobracejte se k uprchlíkům z Libye v této pro ně těžké situaci zády,“ žádá Melissa Flemingová z úřadu Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky.

Podle Bruselu by 60milionová Itálie i další velké státy měly začlenění takového množství přistěhovalců zvládnout. Jako příklad uvádí Německo, které v 90. letech přijalo 300 tisíc uprchlíků z Balkánu.

  • Afričtí uprchlíci v jihoevropských přístavech autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2347/234665.jpg
  • Afričtí uprchlíci autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2347/234664.jpg