Voyager 1 by mohl opustit sluneční soustavu už příští rok

Pasadena (USA) - Vesmírná sonda Voyager 1 by mohla opustit sluneční soustavu a vstoupit do mezihvězdného prostoru už koncem příštího roku. Podle serveru Space.com to uvádí nová studie amerických vědců, kteří využili data ze sond Voyager a Cassini. Dosavadní modely předpokládaly, že by Voyager 1 měl proniknout do mezihvězdného prostoru v roce 2015.

Měřicí přístroje Voyageru loni v prosinci ukázaly, že rychlost slunečního větru klesla z 210 000 kilometrů za sekundu prakticky na nulu. Jeden z autorů studie Stamatios Krimigis podotkl, že to neznamená, že by se proud nabitých částic, jež se šíří ze Slunce, zastavil. Spíš ho odvanul silnější „mezihvězdný vítr“.

Slábnoucí sluneční vítr je důkazem toho, že sonda vstoupila na hranice našeho slunečního systému. „Přijde okamžik, kdy tu hranici překročíme, a toto by mohla být první známka, že je ten okamžik před námi,“ komentoval Krimigis situaci, že sluneční vítr prakticky ustal.

Vědci proto začali zjišťovat, kde přesně by se měla hranice sluneční soustavy nacházet. Krimigisův tým k tomu využil měřidla sondy Cassini, která slouží především ke studiu Saturnu. Z analýzy energeticky neutrálních atomů, které přilétají z okraje našeho hvězdného systému, zjistil, že hranice by se měla nacházet ve vzdálenosti 18,2 miliardy kilometrů od Země.

Voyager 1 je v současnosti 17,7 miliardy kilometrů od naší planety. Každý rok urazí asi půl miliardy kilometrů. Koncem příštího roku by tak mohl skutečně do mezihvězdného prostoru vstoupit.

Sondy Voyager 1 a 2 vyslaly Spojené státy do vesmíru v roce 1977. Družice vyfotografovaly všechny vnější planety sluneční soustavy a pokračovaly v cestě k jejím hranicím. Získaly zde nové poznatky o okraji našeho systému - například se ukázalo, že sluneční magnetické pole zde není hladké, ale tvoří se v něm „pěna“ z magnetických bublin, jejichž průměr odpovídá vzdálenosti Země od Slunce.

Obě sondy doputovaly nejdál ze všech předmětů, které kdy lidé stvořili. Voyager 1 se pohybuje vyšší rychlostí, takže je od Země dál než jeho sesterská sonda.

Saturn
Zdroj: ČT24/nasa.gov