Chorvatský expremiér Sanader obviněn

Záhřeb – Chorvatský prokurátor dnes obvinil bývalého předsedu vlády Iva Sanadera. Ten měl v 90. letech během jednání vlády s rakouskou bankou Hypo Alpe Adria Group (HGAA) o úvěru přijmou nezákonnou provizi ve výši 3,6 milionu kun (asi 11,6 milionu korun). Sanader je proto podezřelý z korupce a zneužití služebního postavení.

Sanader jako náměstek ministra zahraničí „využil složitou pozici země, aby pro sebe získal finanční výhody“, tvrdí prokuratura. Za provizi v letech 1994 až 1995 prý slíbil prosadit úvěr ve výši 140 milionů šilinků (asi 245 milionů korun). 

Kromě toho je Sanader podezřelý z korupce a zneužití služebního postavení i v době, kdy byl v letech 2003 až 2009 premiérem. Tehdy údajně přes nastrčené firmy podvodně získal miliony eur, které skončily buď v kapsách politiků, nebo na účtech tehdejší Sanaderovy politické strany. V těchto případech ale ještě formálně expremiér obviněn nebyl. 

Sanader vinu odmítá, tvrdí, že v procesu jde o politickou mstu. V současné době je ve vazbě v záhřebské věznici, kam byl v červenci po vydání z Rakouska převezen. Rakouská policie ho zadržela loni v prosinci den poté, co chorvatský parlament zrušil jeho poslaneckou imunitu. Sanader se nejprve vydání do Chorvatska bránil, v červnu ale svou stížnost proti vydávacímu řízení překvapivě stáhl.