Ve francouzském jaderném zařízení exploze – 1 mrtvý

Nimes – Francouzským jaderným zařízením dnes otřásl výbuch. Při explozi v komplexu Marcoule v departementu Gare v jižní Francii zahynul nejméně jeden člověk. Tři další osoby jsou zraněny. Explozi způsobil požár na skládce jaderného materiálu, v komplexu nejsou žádné jaderné reaktory. Podle policie únik radioaktivity nehrozí.

V poledne místního času se v jaderném komplexu Marcoule ozval výbuch. Exploze nastala v peci pro likvidaci kovového odpadu. Výbuch způsobil požár na skládce jaderného materiálu. Podle odborníků šlo o „slabší chemickou reakci“. Jeden člověk ale zemřel, další má vážná zranění, čtyři lidé jsou zraněni lehce.

Podle francouzských médií existuje riziko úniku jaderného odpadu. Jenže to vyvrací francouzská policie, která tvrdí opak. Na místě zasahují hasiči, kteří kolem komplexu vytvořili ochrannou zónu. Následný požár se podařilo do hodiny zlikvidovat. Nyní provádějí měření, která by odhalila změny v hodnotách radiace.

„Je to poprvé za 15 let, co se nám něco takového stalo. Není třeba propadat panice. Dostáváme informace. Zatím jsme byli jen požádáni, abychom se uzavřeli v budově a nevycházeli,“ uvedl pracovník komplexu, který odpovídá za bezpečnost práce.

Komplex Marcoule je výzkumným centrem francouzské Komise pro atomovou energii, ve kterém se pracuje především s jaderným odpadem. V centru nejsou od roku 1984 žádné jaderné reaktory.