Kubánští disidenti si ve Španělsku o mnoho nepolepší

Havana – Kvůli březnové návštěvě papeže na Kubě propustí komunistický režim téměř tři tisíce vězňů, což představuje čtyři procenta z téměř 80 tisíc vězněných. Amnestie zahrnuje i disidenty, kteří se do žaláře dostali za protistátní činnost. Ti musí Kubu okamžitě opustit a odjet do exilu ve Španělsku. Vyhoštění prožil i novinář Alechandro González Raga. Ve španělském exilu strávil již čtyři roky. Důvod k oslavám ale stále nenalezl.

Alejandro González Raga se z Kuby musel nuceně vystěhovat. Politický vězeň Castrova režimu přiletěl do Madridu přímo z vězeňské cely. „Řekli mi, že buď odjedu, nebo zůstanu ve vězení dalších 9 let. Takovou možnost by využil každý. Proto jsme se s rodinou rozhodli odjet sem. Dozorce mi řekl, že si mě vyžádala španělská vláda,“ prohlásil Raga. 

Kritický novinář byl jedním z pětasedmdesáti disidentů zatčených v březnu 2003. Po razii známé jako Černé kubánské jaro je komunistický režim odsoudil za údajné rozvracení státu. Za mřížemi si Alejandro odseděl pět let. „Lidé tam degenerují na úroveň zvířat. Cely jsou jako chlívy. Nesmějí přemýšlet. Dají vám nějaké jídlo a vodu, někdy nedají nic. Čekáte jen na zázrak,“ podotkl novinář.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24

Novinář se nedočkal práce několik let

Opojení ze svobody v exilu ale brzy vystřídalo rozčarování. Víc než rok čekal Alejandro na politický azyl. Pak na Španělsko dolehla ekonomická krize. Práci sehnal až po třech a půl letech jako údržbář v nemocnici. 

Alejandro González Raga, novinář a propuštěný kubánský politický vězeň:

„Myslím si, že naše vyhoštění byl způsob kubánské vlády, jak se spřátelit s (bývalou) španělskou vládou. A španělská vláda to prezentovala jako úspěch svojí diplomacie.“

V roce 2010 propustil kubánský režim po dohodě s katolickou církví další stovku politických vězňů. Jednoho přijala i Česká republika. Ve Španělsku se najednou i s početnými rodinami ocitlo přes sedm set Kubánců. „Je sice pravda, že propustili tolik a tolik vězňů, ale oni je vykopli, teď sedí tady nebo jinde. Nesmíme ale zapomenout, že stoupá počet předběžně zadržených,“ řekl český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. 

Bývalá španělská socialistická vláda kvůli obchodu s Havanou prosadila zrušení sankcí Evropské unie proti Kubě v roce 2008. Česká diplomacie byla do poslední chvíle proti, nakonec souhlas podmínila dodržováním lidských práv. 

Česká republika dlouhodobě patří k nejhlasitějším kritikům komunistického režimu na Kubě. Propuštění všech politických vězňů a podporu disidentů dlouhodobě prosazuje i na půdě Evropské unie.

Španělsko: nucený exil pro Kubánce (zdroj: ČT24)