Nejtvrdší cenzura je v Eritreji, KLDR, Sýrii a Íránu

Washington - Eritrea, Severní Korea, Sýrie a Írán jsou země s nejtvrdší cenzurou. Podle amerického Výboru na obranu novinářů (CPJ), který dnes své hodnocení zveřejnil, doplňují desítku zemí s nejtvrdším postihem svobodné výměny informací Rovníková Guinea, Uzbekistán, Barma, Saúdská Arábie, Kuba a Bělorusko. Většina z těchto států figurovala i na předchozím seznamu, který CPJ publikoval v roce 2006. Na čele žebříčku byla tehdy Severní Korea.

Uvedené státy podle CPJ blokují přístup obyvatel ke globálním informacím a zavádějí diktátorskou kontrolu domácích médií. „Tyto režimy ve jménu stability či rozvoje potlačují nezávislé informování, rozšiřují záběr vlastní propagandy a zneužívají moderní technologie k ovládnutí vlastního obyvatelstva,“ komentoval žebříček výkonný ředitel CPJ Joel Simon. „Novináři, které tyto režimy považují za hrozbu, často za svou práci musejí zaplatit velmi vysokou cenu.“

CPJ sestavil svůj seznam podle 15 kritérií, mezi nimiž je například míra blokování webových stránek, absence soukromých a nezávislých médií nebo omezování svobody pohybu.V Eritreji, které železnou rukou vládne prezident Isajas Afewerki, nepobýval žádný zpravodaj z ciziny a všechna média kontroluje vláda. V KLDR, Íránu a Sýrii mají silné zásahy do toku informací závažný dopad na geopolitickou a jadernou stabilitu, uvedl CPJ s odkazem na jaderné ambice Teheránu, Pchjongjangu a údajně i Damašku.