Rusové zaměnili tělo polského prezidenta

Varšava - Poslední polský prezident v exilu Ryszard Kaczorowski, který předloni zahynul spolu s dalšími 95 lidmi při leteckém neštěstí u ruského Smolenska, není pohřben ve svém hrobě. Oznámilo to polské rádio RMF. Vojenská prokuratura se k tomu zatím nevyjádřila.

Tělo Kaczorowského, který exilový prezidentský úřad předal v roce 1990 postkomunistické hlavě státu Lechu Walesovi, bylo exhumováno v pondělí. Opětovné ohledání některých ostatků totiž souvisí s nejistotou polských vyšetřovatelů, kteří nemají jasno ohledně identity všech pochovaných obětí havárie.

Prokuratura uvedla, že prozatím nemá k dispozici závěrečnou zprávu ohledání těla. Média nicméně tvrdí, že prokuratura už výsledky zná, neboť ji ústav soudní patologie informoval. O čí ostatky vlastně ve skutečnosti jde, určí až testy DNA. Potrvá to asi týden.

Poláci měli po celou dobu komunismu v Británii exilovou vládu a exilového prezidenta. Tím posledním byl od července 1989 Kaczorowski, který prezidentské insignie předal v prosinci 1990 Lechu Walesovi.

Pohřeb Ryzsarda Kaczorowského
Zdroj: ČT24/ISIFA

Koncem září vyšlo najevo, že zaměněno bylo tělo Anny Walentynowiczové, známé aktivistky polských protikomunistických odborů Solidarita. Do konce roku se mají uskutečnit nejméně dvě další exhumace.

Při letecké katastrofě v dubnu 2010 zemřel tehdejší polský konzervativní prezident Lech Kaczyński, jeho manželka Maria a desítky představitelů polského veřejného života. Delegace se jela poklonit památce tisíců Poláků, které na jaře 1940 v katyňském lese nedaleko Smolenska postřílela tajná sovětská policie NKVD.

Vydáno pod