Stávka učitelů končí, nadšení ochablo

Bratislava – Časově neomezená stávka slovenských učitelů dospěla ke konci ještě dřív, než si stávkaři vynutili u vlády ústupky. Síla protestní akce zahájené v pondělí zeslábla, řada škol už ohlásila obnovení výuky. Školské odbory proto oznámily, že stávku od 18:00 přerušují. Někteří stávkující rozhodnutí kritizují.

Počet učitelů zapojených do stávky stále klesá. Část stávkujících už dříve upozornila, že si tuto formu protestu nemůže dovolit, protože během stávky nedostávají plat a musejí si platit povinné pojištění. Řada škol po celé zemi už dnes ohlásila, že se bude učit. Další se na to chystají ve čtvrtek. 

Odbory dnes oznámily, že od 18:00 stávku přerušují. Rozhodl o tom stávkový výbor. O dalším postupu mají rozhodnout ve čtvrtek. „Důvodem je, že včera začala jednání s představiteli vlády o cílech a důvodech stávky za účelem zkvalitnění našeho školství a přílivu více finančních prostředků hlavně na kvalitu a vzdělávání,“ osvětlil SME důvod přerušení stávky šéf školských odborářů Pavel Ondek. Mnozí učitelé ovšem netajili zklamání, že stávkový výbor rozhodl o přerušení bez příslibu vlády splnit požadavky odborů.

V pondělí se podle školských odborářů do stávky zapojilo zhruba 73 procent základních a necelých 64 procent středních škol. Největší protest zaměstnanců slovenského školství odstartoval požadavek odborů na zvýšení platů v příštím roce o deset procent. To ale vláda premiéra Roberta Fica odmítla, může si prý dovolit přidat jen pět procent. 

Místopředseda školských odborů Martin Maták mezitím naznačil, že odbory jsou připraveny spokojit se příští rok i s nižším než s požadovaným zvýšením mezd. „Určitě bychom nepřistoupili na 5,5 nebo šest procent, ale dokázali bychom akceptovat jiné číslo než deset procent,“ řekl Maták listu Hospodárske noviny. Na oplátku by se vláda měla zavázat k nárůstu platů učitelů i v dalších letech. Podle šéfa školských odborů Pavla Ondeka šlo pouze o osobní názor Matáka a nikoliv o postoj odborové organizace.

Platy učitelů na Slovensku patří k nejnižším ve srovnání s jejich kolegy v jiných zemích sdružených v Organizaci pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Také mzdy začínajících pedagogů jsou na Slovensku nižší než například v Česku. Zatímco nástupní plat učitele základní školy v zemi pod Tatrami v roce 2010 podle OECD dosáhl 541 eur (kolem 13 700 Kč), v Česku to bylo 780 eur (19 700 korun).

Telefonát Davida Miřejovského (zdroj: ČT24)
Vydáno pod