Výbuchy v Damašku, USA uznaly syrskou opozici

Washington - Před hlavním vchodem do budovy ministerstva vnitra v Damašku vybuchly tři nálože. Při explozi zemřelo sedm lidí. Terčem byl konvoj ministra vnitra Šaara. Tomu se ale nic nestalo. O oblast svádějí boj rebelové se silami prezidenta Bašára Asada. USA uznaly sjednocenou syrskou opozici za legitimního zástupce tamního lidu. V praxi to znamená vyšší tlak na prezidenta Bašára Asada. Umírněné opoziční síly se sjednotily teprve před měsícem na schůzce v Kataru. Za legitimního zástupce Syřanů uznala dnes na konferenci v Maroku novou opoziční koalici i skupina států podporujících oponenty syrské vlády - takzvaná skupina Přátelé Sýrie.

Sjednocená syrská opozice se v očích Spojených států stala reprezentativním vedením rozdílných skupin, mocný hráč světové politiky jí vyjádřil oficiální podporu. „Rozhodli jsme, že syrská opoziční koalice je nyní dostatečně kompletní, odráží a zastupuje dostatečně velkou část syrského obyvatelstva, takže ji považujeme za legitimního zástupce syrského lidu v opozici vůči Asadovu režimu,“ prohlásil americký prezident v rozhovoru pro televizi ABC News.

Spojené státy se k syrské opozici dlouho stavěly zdrženlivě. Zlomem bylo listopadové zasedání v Kataru, kde se jednotlivé skupiny oficiálně sjednotily a omezily vliv klíčové Syrské národní rady. Uznání ze strany USA bylo od té chvíle podle velké části analytiků už jen otázkou času.

Přátelé Sýrie uznali opoziční koalici za zástupce Syřanů

V marockém Marrákeši jednali zástupci Přátel Sýrie spolu s delegací NCSROF. Podle Francie koalici nyní uznává 100 zemí. Předseda koalice Ahmad Muáz Chatíb prohlásil, že svět ponese odpovědnost za to, pokud se Asad uchýlí k nasazení chemických zbraní. Největší část viny dle jeho slov ponese Rusko, které ke skupině Přátelé Sýrie nepatří a je odpůrcem vojenského řešení syrského konfliktu. Chatíb také vyzval Írán, aby přestal Asada podporovat.

V prohlášení je také varování Asadovi v tom smyslu, že použije-li chemické nebo biologické zbraně, bude následovat „zásadní reakce“. Prohlášení obsahuje také výzvu k Asadovu odstoupení. NCSROF ještě před zahájením konference prohlásila, že opozici nejde jen o formální uznání, ale hlavně o „skutečnou podporu“.

Youssef Amrani
Zdroj: ISIFA/EPA/EMILIO NARANJO

Demokratická budoucnost? Zatím nereálné přání

„Musíme je podporovat v postupu. Myslím, že je čas pro zklidnění, které by Syřanům umožnilo vytvářet vlastní budoucnost. Demokratickou a založenou na účasti celého spektra syrského lidu,“ sdělil marocký náměstek ministra zahraničních věcí Youssef Amrani. To je ale s ohledem na situaci v zemi nereálné přání. Pokračují krvavé střety, které mají v různé míře na svědomí prorežimní ozbrojenci i radikální opoziční skupiny. Od loňského března zemřelo na čtyřicet tisíc lidí.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov prohlásil, že uznáním hlavní skupiny opozice za legitimního zástupce syrského lidu Washington dokazuje, že vsadil na vojenské vítězství této koalice nad vládou prezidenta Asada. Podle Moskvy postup USA odporuje principu politického předání moci v Sýrii, na němž se země včetně Ruska dohodly v létě.

Jeho britský protějšek William Hague v prohlášení zaslaném do Marrákeše varoval Asada před použitím chemických zbraní. Napsal, že v tom případě Londýn nevylučuje žádnou možnost, aby zachránil životy v Sýrii. „Sýrie potřebuje předání politické moci, které povede k ustavení vlády s exekutivními pravomocemi a schopné zastupovat všechny. Tak se dá dospět ke stabilitě. Británie ale nevylučuje nic pro záchranu životů,“ napsal Hague.