Nejsem ani Barbar Conan, ani Barbie – říká exčlen SEALs přeoperovaný na ženu

Washington – Kristin Becková svěřila BBC svůj dechberoucí životní příběh. Dnes vysoká bruneta s dlouhými vlasy byla totiž muž. Dříve Chris Beck byl 20 let příslušníkem elitních jednotek amerického námořnictva známých pod názvem SEALs. Chris přitom celý život věděl, že uvnitř mohutného vojáka bojujícího v Iráku se skrývá ženská duše. Po odchodu z armády se proto nechal přeoperovat. Svým osudem chce teď inspirovat další transsexuály, a třeba i ty, kteří tajně slouží v americké armádě.

Už od dětství Chris Beck věděl, že chce být ženou, desítky let ale trvalo, než se jí opravdu stal. Muž s ženskou duší přitom prošel americkou armádou, a to přímo elitní jednotkou SEALs (SEa - moře, Air - vzduch a Land - země). Léta žil v drsném, mužském, často násilném světě. Zúčastnil se tajných misí od Tichého oceánu po Blízký východ a bojoval poblíž Basry v irácké válce v roce 2003. 

Extrémně vysoké nároky kladené na speciální jednotky po teroristických útocích z 11. září 2001 v kombinaci s „naprosto potlačovaným“ citovým životem zanechaly ale na jeho duši šrámy. Dostavila se posttraumatická stresová porucha. Své osobní problémy řešil „pivem, motorkami a dalším pivem“.

Kristin Becková:

„Pokoušela jsem se žít tři životy. Žila jsem tajný život jako žena, tajný život jako člen týmu SEALs a pak rodinný život. Lidé znali zlomky mé osobnosti, ale ve skutečnosti mne vlastně nikdo neznal.“

Chris nakonec odešel z armády a rozhodl se pro operaci. Stal se Kristinou. „Už necítím hněv a také lépe spím, protože jsem šťastnější,“ říká Kristina. „Mnoho lidí mi říkalo: 'Kris, to je poprvé, co vidím, že se doopravdy usmíváš.'“ I když od roku 2011 už mohou v americké armádě sloužit homosexuálové, kteří se otevřeně ke své sexuální orientaci hlásí, toto pravidlo zatím pro transsexuály či transvestity neplatí.

Kristin Becková je přesvědčena, že by se to mělo změnit. „Armáda se musí přestat ohlížet na pohlaví, nevnímat lidi jako já jen jako muže či ženy, ale pochopit, že i takoví jako já mohou odvádět skvělou práci. Možná se nehodím pro všechny role, které jsem plnila dřív, ale mohu se stát kupříkladu analytičkou v tajných službách nebo bezpečnostní pracovnicí na nějakém kontrolním stanovišti,“ myslí si. „Nikdo není dokonalý. Nejsem Barbar Conan, ale ani nejsem Barbie. Každý člověk je jiný,“ dodává. 

Kodex elitních jednotek SEALs požaduje, aby jejich členové neochvějně ctili základní hodnoty, jimiž jsou věrnost, bezúhonnost a důvěryhodnost. Kristin se obávala, že by ji její kolegové mohli obvinit, že kodex svým přihlášením se k transsexualitě porušila. Reakce od bývalých kolegů byly prý ale vesměs pozitivní. „Moji bratři z týmu říkali: 'Držela jsi stráž na bojišti 20 let a odvedla jsi skvělou práci. Nerozumím tomu ani za mák, ale stoprocentně tě podporuji a doufám, že se o tom dozvím víc a že se uvidíme na dalším srazu,“ říká Kristin.   

Becková se rozhodla o sobě dokonce vydat knihu. Bude se jmenovat Válečná princezna: Cesta člena jednotek SEALs amerického námořnictva k otevřené transsexualitě. Knihu sepsala společně s profesorkou psychiatrie Georgetownské univerzity Anne Speckhardovou. „Největším problémem je strach z neznámého a já si myslím, že by moje kniha pomohla mnoha lidem zbavit se tohoto strachu. Nikomu neublížím a nejsem nakažlivá. Jsem to jen já,“ míní Becková. 

Vydáno pod