Desítky mrtvých při útoku na základnu OSN v Jižním Súdánu

New York - Nejméně 50 mrtvých a více než 100 zraněných si vyžádal útok proti základně OSN na východě Jižního Súdánu. Podle americké velvyslankyně při OSN Samanthy Powerové byli oběťmi civilisté, kteří se ukryli na základně před násilím v oblasti. Jižní Súdán je nejmladším státem světa. Vznikl odtržením od Súdánu teprve v roce 2011.

Oběťmi byli civilisté, kteří se ukryli na základně před násilím v oblasti. „Přímo v areálu jsme našli 48 těl, mezi nimi i ženy a děti. Mimo základnu jsme objevili také deset mrtvých útočníků. Celkem je tedy obětí 58, ale číslo ještě pravděpodobně vzroste vzhledem k vážnému stavu mnoha zraněných,“ řekl Lanzer.

Mezi zraněnými při čtvrtečním útoku ve městě Bor byli i dva příslušníci sil OSN, které základnu s 5 000 uprchlíky střeží. „Jedná se o urážku mezinárodního společenství a porušení základních principů ohledně ochrany civilistů,“ prohlásila Powerová. USA se budou podle ní ve spolupráci s partnery snažit najít viníky a pohnat je před soud.

Na severu Jižního Súdánu se rozhořely nové těžké boje poté, co protivládní rebelové zahájili novou ofenzivu ve snaze ovládnout ropná naleziště. Povstalci již prý ovládli Bentiu, metropoli provincie Unity a středisko těžby ropy.

Tuhé boje probíhají také v sousední provincii Horní Nil. Konflikt bezprostředně postihl i některé uprchlické tábory. Jejich obyvatelé jsou nuceni opustit svá prozatímní obydlí a ukrýt se do bezpečí.

Podle jedné z pracovnic humanitární organizace World Vision Kathariny Witkovské je nejhorší situace v metropoli Horního Nilu Malakalu. „Dnes to je město duchů. Lidé tu byli často zastřeleni na nemocničních lůžkách, město je plné lidských koster,“ řekla.

Organizace spojených národů ve čtvrtek ve svém prohlášení uvedla, že je „hluboce znepokojena“ situací v Jižním Súdánu. Už ve středu varoval generální tajemník OSN Pan Ki-mun před hrozícím hladomorem v zemi. Mohl by prý postihnout až třetinu populace země, tedy 3,7 milionu lidí.