Kobani - novodobý Stalingrad války proti džihádistům

Kobani (Sýrie) – Symbolem boje proti džihádistům z Islámského státu (IS) se stalo kurdské město Kobani u syrsko-tureckých hranic, o něž se nyní vedou ty nejtěžší bitvy. Islámský stát je daleko od případné porážky a každý den se snaží získávat nová území. Před několika dny islamisté postoupili k hraničnímu přechodu. Pokusili se o důležitý průlom, byli ale odraženi zpět. Už měsíc pálí bojovníci IS každých pět minut na Kobani doma vyrobené rakety. Apokalypsu ve městě, které už mnozí nazývají Stalingradem této války, natáčel štáb americké CNN.

Obráncům Kobani pomáhají desítky kurdských bojovníků z Iráku. Ve středu do města dorazila další skupina těchto pešmergů. Vystřídají prvních 150 bojovníků, kteří jsou v Kobani od konce října. Nové posily přivážejí stejně jako první skupina hlavně těžké zbraně a munici, jichž se obráncům města nedostává. Turecko, které se oficiálně odmítá do konfliktu vojensky zapojit, dalo pešmergům možnost použít jeho území k přesunům do Sýrie.

Třebaže se účastníci konference protidžihádistické koalice v bruselském sídle NATO ve středu shodli, že globální kampaň proti IS začíná přinášet výsledky, syrský prezident Bašár Asad v rozhovoru pro francouzský časopis Paris Match řekl, že nálety spojenců ani po dvou měsících situaci na bojišti nezvrátily. Proti IS je podle něj zapotřebí především pozemní vojsko. To potvrdil v rozhovoru pro ČT i bývalý náčelník generálního štábu AČR Jiří Šedivý. Konstatoval nicméně, že díky náletům se přece jen podařilo zpomalit postup Islámského státu. Působnost islamistů se ale začíná kromě Iráku a Sýrie rozšiřovat i na další země, jako je například východ Libye, kde mají islamisté výcvikové tábory. Velkým nebezpečím jsou i tak zvané spící buňky v západním světě.