Šestnáctiletý Zach trpí vážnou vadou srdce. Na festivalu v Karlových Varech si splnil sen

Události: Šestnáctiletý režisér s vadou srdce si ve Varech splnil sen (zdroj: ČT24)

Na filmovém festivalu v Karlových Varech měl mezinárodní premiéru i sci-fi snímek Level 34 teprve šestnáctiletého režiséra Zacha Bredera. Mladý filmař trpí vážnou nemocí srdce, stejně jako hrdina jeho snímku. Do Česka hocha doprovodila matka, která mimo jiné prozradila, že Zach ji „režíroval“ už v předškolním věku.

„Nejtěžší je asi předstírat, že nejsem rozklepaný při každém rozhovoru. Je to tak úžasné, že jsem pozvaný na festivaly, že jsem se dostal do Karlových Varů a měl tady premiéru. Je to neuvěřitelné,“ rozplývá se mladík, který právě dokončil střední školu a chystá se na univerzitu studovat film.

A už píše nový scénář. Jde o příběh o historicky první ženě-lékařce v oboru kardiologie. I tentokrát ho inspiroval vlastní život. Jeho matka Valerie prozradila, že Zach ji s telefonem v ruce natáčel už v pěti či šesti letech, přičemž si rekvizity vyráběl z krabic v garáži.

Sen být režisérem pomohl Zachovi zrealizovat jeho kardiolog. Našel v Americe nadaci, která vše odstartovala. A pomohli i Češi. Nejen uvedením sci-fi filmu v Karlových Varech, ale i s výrobou snímku. O postprodukci a triky se totiž postaralo studio v Praze.