Ústeckým hejtmanem bude Jan Schiller, na koalici se dohodlo ANO s ODS a Spojenci pro kraj

Volební lídr ANO Jan Schiller bude novým hejtmanem Ústeckého kraje. ANO, které volby v kraji výrazně vyhrálo, se dohodlo na koalici s ODS a Spojenci pro kraj, jejichž kandidátka zastřešovala pět stran. Původně jednalo ANO s ODS a STAN. Na světě však již je i memorandum o rozdělení křesel v radě. ANO v ní bude v menšině, obsadí pět křesel, ODS čtyři a Spojenci pro kraj dvě.

ANO má po krajských volbách téměř jisté teprve druhé hejtmanské křeslo – v Ústeckém kraji. „Podepsali jsme memorandum o spolupráci. Dohodli jsme rozložení rady a osobu hejtmana,“ oznámil budoucí hejtman Jan Schiller.

Dosud jediným jistým hejtmanem z ANO byl Ivo Vondrák v Moravskoslezském kraji, kde bylo povolební jednání rychlé a jednoznačné. V Ústeckém kraji ještě neskončilo a již přineslo zvrat. Na koalici se rozhodly jiná uskupení, než spolu zprvu jednala. Ještě v úterý se hovořilo o koalici ANO, ODS a STAN, nakonec však radu místo Starostů doplní uskupení Spojenci pro kraj. Za ně se do zastupitelstva dostali členové hnutí Jsme PRO!, Zelených, TOP 09 a SNK-ED.

„Starostové se zachovali nekorektně. Druhý den poté, co jsme se dohodli, že nebudeme vyjednávat s nikým, jejich lídr začal vyjednávat za našimi zády, což jsme se dozvídali různými kanály. Pro nás to byl signál, že jsou to nedůvěryhodní partneři, proto jsme se rozhodli, že budeme vyjednávat dál,“ zdůvodnil Jan Schiller náhlou změnu. Lídr Spojenců Jiří Řehák připustil, že je výsledek koaličních jednání nečekaný. Podílet se na vládě je však připraven. „Jsme féroví, přinášíme čtyři mandáty a našli jsme shodné programové priority,“ uvedl.

Lídr STAN Filip Ušák považuje Schillerovo tvrzení o vyjednávání s jinými stranami za záminku. „Na tom jsme se domluvili, že se můžeme dál bavit s ostatními stranami, dnes je to záminka toho, že jsme nedůvěryhodní,“ uvedl. Dal najevo, že se pokusí podobu rady ještě změnit. „Do ustavujícího zastupitelstva zbývá zhruba měsíc, za tu dobu se může stát celá řada věcí,“ dodal Ušák.

Mostecký rodák Jan Schiller vystudoval Fakultu životního prostředí UJEP v Ústí nad Labem a Hornicko-geologickou fakultu VŠB-TUO v Ostravě. Pracoval ve společnosti Alfa Term Most, zprvu měl na starost tepelné hospodářství, později se mimo jiné podílel na stavbách čistíren odpadních vod. Před vstupem do ANO před polovinou desetiletí nebyl politicky činný. V roce 2014 se stal mosteckým zastupitelem, necelý rok zasedal i v městské radě. V roce 2017 se stal poslancem, ve sněmovně působí ve výborech pro veřejnou správu a regionální rozvoj, pro životní prostředí a v komisi pro kontrolu GIBS. V roce 2020 kandidoval jako lídr ANO v Ústeckém kraji, po jasném volebním vítězství dohodl koalici a pro sebe křeslo hejtmana.

Memorandum stanoví, že v radě budou dva zástupci Spojenců, ODS bude mít čtyři radní včetně náměstka, jímž by se měl stát kadaňský starosta a volební lídr strany Jiří Kulhánek. Zbylých pět radních bude z ANO včetně Jana Schillera.

ANO zvítězilo v Ústeckém kraji podruhé v řadě, před čtyřmi lety ale nakonec zůstalo v opozici. Na koalici se tehdy dohodli komunisté s ČSSD a SPO-SPD. Hejtmanem díky tomu zůstal Oldřich Bubeníček (KSČM), který jím byl již od roku 2012. Letos ale zvítězilo ANO s větším náskokem a získalo sedmnáct mandátů z 55. Druhá ODS jich má osm, Spojenci pro kraj čtyři, koalice tedy bude mít 29 hlasů. V opozici budou kromě STAN také Piráti, zastupitelé z kandidátky Lepší sever (UFO a ProMOST) a také dvou stran dosavadní koalice – SPD a komunistů. Sociální demokraté se do zastupitelstva nedostali.