V sobotu přibylo nejvíc potvrzených případů covidu za víkendový den od začátku prosince

V sobotu přibylo v Česku 9210 případů nemoci covid-19, což byl nejvyšší nárůst za víkendový den od 4. prosince loňského roku. Oproti předchozí sobotě byl nárůst počtu nakažených vyšší o 133 procent. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví. Nadále ale pokračoval pokles počtu hospitalizovaných s covidem-19, kterých bylo k sobotě 1599, tedy nejméně od 30. října 2021.

On-line přenos

Koronavirus - leden 2022

  • 17:47

    Lidem, kteří prodělali covid-19, hrozí i rok po infekci koronavirem zvýšené riziko nejrůznějších kardiovaskulárních problémů od mozkové mrtvice po plicní embolii. Vyplývá to z výsledků bádání amerických vědců publikovaných v pondělí odborným časopisem Nature Medicine. Vlády po celém světě by podle autorů článku měly být připravené na nárůst výskytu kardiovaskulárních onemocnění v důsledku pandemie.

  • 21:13

    Kanadský premiér Justin Trudeau oznámil, že má pozitivní test na koronavirus a tento týden bude pracovat na dálku. Na Twitteru uvedl, že se cítí dobře. Předseda vlády má za sebou očkování třetí dávkou vakcíny proti covidu-19.

  • 21:12

    Britská vláda zvažuje, že upustí od povinného očkování anglických zdravotníků proti covidu-19, uvedl před poslanci ministr zdravotnictví Sajid Javid. Povinnost už podle Javida není přiměřená současné pandemické situaci, píše deník The Guardian. Změna by se týkala Anglie, ostatní části Británie o protipandemických opatřeních rozhodují samy.

Šíření epidemie covidu-19 v Česku postupně opět zrychluje už přibližně dva týdny. Na přelomu prosince a ledna se ještě držely denní nárůsty počtu případů nemoci pod deseti tisíci za den.

Hospitalizovaných naopak zatím od začátku prosince ubývá. V prvním prosincovém týdnu bylo v nemocnicích kolem sedmi tisíc lidí s covidem-19 a přes tisíc z nich ve vážném stavu. Nyní je hospitalizovaných čtyřikrát méně. Oproti předchozí sobotě jejich počet klesl o třetinu. Podobně se snížil i počet hospitalizovaných v těžkém stavu, a to z 452 za předchozí sobotu na nynějších 312.

Sobotních 9210 pozitivních testů koronavirus je sedmým nejhorším víkendovým výsledkem od začátku pandemie koronaviru. Nejvíce jich bylo v sobotu 20. listopadu 2021, a to 14 414.

Denní přírůstek nově nakažených na webu ministerstva nezahrnuje takzvané reinfekce, tedy případy opakované nákazy u dříve pozitivně testovaného člověka. V sobotu jich bylo podle tabulky ministerstva 1206, což je skoro čtyřnásobek počtu reinfekcí za předchozí sobotu.

Reinfekcí v poslední době postupně přibývá. Důvodem je zřejmě varianta koronaviru omikron, která podle zkušeností z některých zemí dokáže překonat imunitu získanou očkováním i dříve prodělanou nemocí. Vědecké studie ukazují, že omikron je proti v Česku dříve dominantní variantě delta nakažlivější, ale průběh onemocnění je následně lehčí.

Spolu s denními nárůsty počtu nakažených se zvyšuje i takzvané incidenční číslo, tedy počet nových případů za posledních sedm dní na každých 100 000 obyvatel. K neděli se ze sobotních 587 zvýšilo na 636 případů. Incidenční číslo je tak v současnosti nejvyšší od 19. prosince loňského roku. Proti sobotě stouplo ve všech regionech. Nejvyšší je stále v Praze s 1248 případy a nejnižší na Vysočině s 351 případy.

Podíl pozitivních plošných a preventivních testů je nejvyšší od loňského ledna

V sobotu rostl kromě počtu nově nakažených také počet testovaných na koronavirus. Provedeno bylo téměř 54 tisíc PCR testů a zhruba pět tisíc antigenních, což bylo dohromady skoro o čtvrtinu více než předchozí sobotu.

Kvůli výraznému zvýšení množství nově nakažených ale i navzdory vyššímu počtu testů vzrostl podíl pozitivně testovaných na počtu provedených testů. U preventivních a plošných testů, kterých je prováděno nejvíce, podíl pozitivních vzrostl z 5,16 procenta za předchozí soboru na 10,85 procenta. To je nejvyšší podíl v této kategorii testů za více než rok. Větší podíl pozitivních byl u preventivních a plošných testů naposledy 1. ledna 2021.

U epidemiologické indikace, kdy se testují lidé například kvůli kontaktu s nakaženým, stoupl podíl pozitivních z 9,59 procenta na 16,49 procenta, což je nejvíce od konce loňského listopadu. Podíl pozitivních u takzvané diagnostické indikace, kdy jsou už testováni lidé vykazující příznaky, se zvýšil ze 18,47 na 29,06 procenta, což je nejvyšší podíl od poloviny prosince.

Za celou dobu epidemie v Česku od začátku března 2020 bylo zaznamenáno přes 2,59 milionu případů nákazy a zemřelo 36 853 lidí s covidem-19. Za uplynulých sedm dní zemřelo 201 lidí s covidem-19, což je o dvě pětiny méně než za předchozí týden.

Plně naočkováno bylo více než 6,7 milionu lidí. V sobotu bylo očkováno zhruba 24 tisíc lidí, což je asi o třetinu méně než před týdnem. Většinu očkovaných tvoří v poslední době již plně naočkovaní lidé, kteří dostávají posilující dávku vakcíny. Dohromady už dostalo posilující dávku téměř 3,3 milionu lidí, téměř polovina plně očkovaných.

Demonstrace proti povinnému očkování v Plzni

Odpůrci opatření proti šíření covidu-19 a povinného očkování vybraných profesí a lidí nad šedesát let v neděli odpoledne zaplnili téměř polovinu plzeňského náměstí Republiky. 

Akce s názvem „Devět kroků ke svobodě. Probudíme Plzeň?“ začala před druhou hodinou odpoledne. Policie uvedla, že během demonstrace nezaznamenala narušení veřejného pořádku. Akci pořádala iniciativa Chcípl PES, která organizuje demonstrace po celém Česku.

Účastníci protestní akce se vymezovali proti povinnému očkování vybraných profesí a očkování dětí. Někteří vystupující vybízeli k občanské neposlušnosti a k nedodržování protiepidemických opatření. Účastníci akce měli transparenty s hesly Společně proti strachu nebo Nenecháme se očkovat. Na celou akci dohlíželi policisté.