Federální zaměstnanci v USA musejí být povinně očkováni proti covidu-19. Republikáni to chtějí zvrátit

Události ČT: Povinné očkování pro americké federální zaměstnance (zdroj: ČT24)

Ve Spojených státech musí být od pondělí všichni federální zaměstnanci plně očkovaní proti covidu-19. Nařídil to prezident Joe Biden. Možných výjimek je jen velmi málo. Mnozí opoziční republikáni s tím ale nesouhlasí a hodlají jeho rozhodnutí u soudů a v Kongresu zvrátit.

Ve Spojených státech zemřelo s covidem-19 už přes 770 tisíc lidí a podle Bílého domu je očkování jedinou cestou, jak dalším obětem zabránit. Proto ho velké části společnosti – federálním pracovníkům, vojákům, i zaměstnancům firem s podílem na státních zakázkách – nařizuje.

„Nemůžeme jen tak sedět, když máme 70 až 85 tisíc nových případů denně a říkat, že se s tím nedá nic dělat a musíme si zvyknout,“ prohlásil Anthony Fauci, člen panelu Bílého domu pro boj s covidem-19. 

Nařízené očkování má ale mnoho kritiků. Jedním z nich je profesionální jezdec na horských kolech Kyle Warner, u kterého se po druhé dávce vakcíny objevily potíže se srdcem. Kromě zdravotních problémů narazil i na postoj okolí, které odmítalo, že by mu očkování mohlo ublížit.

„Moje máma je velmi silně pro očkování. Když se mi to stalo, nechtěla mi zpočátku věřit. Je těžké se s tímto vyrovnat. Lidé vás podezírají, že chcete jen získat pozornost, jste blázen, nebo se snažíte proslavit,“ uvedl Warner.

Závodník nevystupuje proti samotnému očkování. Žádá ale, když úřady vakcíny propagují, aby také věnovaly pozornost lidem, kteří kvůli nim mají zdravotní problémy. Dnes je podle něj přehlíží.

Republikáni chtějí zablokovat povinné očkování pro velké firmy

Nařízené očkování je i velkým politickým tématem. Vládnoucí demokraté za ním stojí, opoziční republikáni jsou ale v případě covidu-19 z principu proti, aby stát jednotlivcům cokoliv přikazoval. V Kongresu chtějí zablokovat snahy administrativy nařídit očkování v soukromých firmách s více než sto zaměstnanci.

„Já jsem proti nařízenému očkování. Na nikoho by neměl být vyvíjen nátlak, neměl by být naváděn nebo se bát odvety kvůli odmítnutí jakékoliv lékařské péče. A to včetně očkování proti covidu-19,“ tvrdí republikánský senátor Ron Johnson. 

Opozice s federální vládou bojuje i v jednotlivých státech. Guvernér Floridy podepsal zákon, který neguje nařízení prezidenta a zakazuje firmám i úřadům očkování vyžadovat. Nařízení už proto stáhl jeden z nejznámějších zábavních parků, který původně ukončenou vakcinaci po svých zaměstnancích požadoval.