Vláda umožnila školní plavání bez testů, případů covidu přibývá

Vláda změnou opatření umožnila školní plavání pro děti z jedné školy bez nutnosti testů. Zároveň mohou děti ve škole sportovat bez rozestupů. Laboratoře ve čtvrtek odhalily 421 případů covidu-19, o 116 více než před týdnem. Stoupá i počet hospitalizovaných, nemocniční péči ve čtvrtek vyžadovalo 109 pacientů. V Česku je dostupný další lék na covid-19, monoklonální protilátka etesevimab.

On-line přenos

Koronavirus – září

  • 14:03

    Jen 14 z 54 afrických zemí splnilo cíl Světové zdravotnické organizace (WHO) naočkovat do konce září alespoň deset procent své populace proti covidu-19. Celkově pak byla na africkém kontinentu zatím plně očkována jen čtyři procenta lidí. Podle stanice BBC to uvedla WHO.

  • 13:30

    Sklon důvěřovat nejznámějším konspiračním teoriím má na Slovensku více než pětina lidí. Každý desátý obyvatel země podle nedávného průzkumu věří tomu, že očkování proti onemocnění covid-19, v němž Slovensko zaostává za EU, slouží k čipování lidí. Informoval o tom veřejnoprávní Rozhlas a televize Slovenska (RTVS) s odvoláním na výsledky průzkumu veřejného mínění, který zadal u agentury Median SK.

  • 13:29

    Ve Francii budou muset při návštěvě kina či restaurace předkládat covidové certifikáty i děti od 12 let. Dosud tato povinnost platila pro dospělé od 18 let. Podle úřadů už je možné doklad o očkování, prodělání covidu-19 nebo negativním testu na koronavirus požadovat i od dospívajících, protože vakcinace v této věkové skupině pokročila. Vláda rozhodla také o tom, že v oblastech s nižší mírou rizika nákazy nebudou muset školáci při vyučování nosit roušky.

Návrhy změn v opatřeních navrhl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Obecně totiž pro návštěvu bazénů platí podmínka předložení negativního testu na covid-19 či dokladu o očkování proti nemoci nebo o jejím prodělání.

V novém opatření stojí, že podmínky prokázání bezinfekčnosti se nebudou vyžadovat v případě plavání v rámci vzdělávání ve školách. Podmínkou je, že přítomni musejí být žáci pouze jedné školy, případně jsou dozorující osoby či provozovatelé povinni zajistit oddělení prostor mezi žáky různých škol.

V upraveném opatření ministerstvo také píše, že pravidlo rozestupu 1,5 metru v případě skupinových lekcí neplatí, jde-li o osoby z jedné domácnosti nebo žáky jedné školy nebo dozorující osoby.

Ze změny opatření také vyplývá, že velké přednášky budou moci vysoké školy organizovat v nadcházejícím akademickém roce bez prokázání bezinfekčnosti. Naopak pro akademické slavnosti má platit obecné pravidlo, že při účasti více než dvaceti lidí je nutno bezinfekčnost doložit.

Kabinet rovněž v rozšíření mimořádného opatření určil, že povinnost jednou týdně se otestovat platí pro zaměstnance a klienty léčeben dlouhodobě nemocných či léčebných ústavů. První testy musejí absolvovat do 20. září.

Semafor

Na základě dostupných dat z Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) aktualizovalo ministerstvo zdravotnictví seznam zemí podle míry rizika nákazy, který bude účinný od pondělí 13. září.

Do červené kategorie se přesune Chorvatsko, Irsko a Rakousko. Oranžová kategorie se rozroste o Andorru, Dánsko, San Marino, Slovensko, Švédsko, Kanárské ostrovy a portugalskou Madeiru.

Naopak Azorské ostrovy budou zelené. Ministerstvo zdravotnictví také upravilo pasáž ochranného opatření týkající se provádění testů v zahraničí.

Čísla rostou

Do Česka dorazil další lék na covid-19, monoklonální protilátka etesevimab, pro asi stovku pacientů, informovala pražská Fakultní Thomayerova nemocnice, která látku distribuuje dalším zdravotnickým zařízením. Monoklonální protilátky výrazně brání množení viru v těle nakaženého, musí se ale podat v prvních dnech po objevení příznaků. O podání léků rozhodne praktický lékař, který pacienta pošle k podání do nemocnice.

Denní počty nakažených v mezitýdenním srovnání stoupají nepřetržitě od konce srpna. V minulém týdnu se dvakrát dostaly lehce nad tři stovky, v tomto týdnu jsou nárůsty výrazně vyšší. Již za první čtyři dny tohoto týdne bylo už pozitivních testů více než za celý minulý týden. Laboratoře odhalily od pondělí do čtvrtka celkem 1769 nakažených, za celý minulý týden to bylo 1743.

Odborníci očekávají další nárůst počtu infikovaných i hospitalizovaných. Díky očkování a vysokému počtu lidí, kteří už nemoc prodělali, by ale v letošním roce podle nich neměla nastat taková situace jako loni při podzimní vlně. Tehdy se počet potvrzených případů za den v listopadu vyšplhal až zhruba na 15 700 případů za den a nemocniční péči vyžadovalo přes osm tisíc nakažených.

Od začátku loňského března, kdy se v České republice objevily první případy nákazy, bylo v zemi potvrzeno přes 1,68 milionu případů koronaviru. Většina nakažených se vyléčila, 30 413 lidí s covidem-19 zemřelo.

Testování ve školách

Předběžné výsledky včerejšího testování ve školách podle hlavní hygieničky Pavly Svrčinové ukazují na podobný záchyt případů koronaviru jako u předchozích kol. Školáci se od začátku září testovali ve třech vlnách. Pokaždé zhruba 1,4 milionu dětí.

Podle oficiálních výsledků prvního kola odhalily testy nákazu u 116 z nich. Česká televize oslovila čtyřicítku náhodně vybraných škol ve všech krajích. Tam, kde měli pozitivně testované, šlo vždy pouze o jednotlivce. Další plošné testy zatím v plánu nejsou, s finálním zhodnocením ale chce vláda počkat na konečné výsledky včetně čtvrtečního kola.

„Pokud by to bylo na místě a bylo to potřebné, situace se zhoršovala v nějakém kraji konkrétním, tak bychom v tom pokračovali,“ uvedl ministr Vojtěch. Vláda by měla o dalším postupu u testování školáků rozhodnout na začátku příštího týdne.

Události: Bilance testování na koronavirus na školách (zdroj: ČT24)

Bilance očkování

Od začátku očkování v Česku zdravotníci aplikovali téměř 11,61 milionu dávek vakcíny. Ve čtvrtek to bylo bezmála čtrnáct tisíc, v mezitýdenním srovnání o zhruba pět tisíc méně. Plně naočkovaných je v zemi přes 5,8 milionu lidí.

Počet dávek týdně klesl od poloviny července nyní na méně než pětinu. Menší zájem mají senioři i děti do 18 let. Stále je ale více než 300 tisíc registrovaných, kteří na očkování čekají. Zhruba třetina z nich je přihlášená k očkování k praktickým lékařům. Na začátku července na první dávku čekalo téměř 560 tisíc lidí.

V O2 universum, největším českém očkovacím centru, v pátek zdravotníci podali poslední vakcíny, celkem jich od května bylo 680 tisíc.

„Vzniklo tady úžasné místo, kdy se splnily technologické možnosti a odhodlání zdravotníků a vojáků,“ řekl ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) k očkovacímu centru. Během čtyř měsíců se v něm podle něj vystřídalo přes sedm set vojáků, kteří pomáhali s chodem zařízení. Připomněl, že se do provozu zapojilo také dvě stě příslušníků aktivní zálohy.