Tempo očkování proti covidu-19 v USA zpomaluje. Ve Washingtonu lákají na pivo zdarma

Události ČT: Ve Washingtonu za očkování pivo zdarma (zdroj: ČT24)

Dynamické tempo očkování ve Spojených státech začíná klesat. Druhou vakcínu má za sebou třetina dospělé populace a do půlky června by ji měla dostat polovina lidí starších šestnácti let. Za zpomalováním není nedostatek vakcín, ale pokles zájmu některých společenských vrstev. Města i státy začaly nabízet různé odměny těm, kteří teď na očkování dorazí. New York nabízí volné vstupenky do muzeí, hlavní město Washington zase rozdává zdarma pivo.

Kelímek piva zdarma dostal s očkováním třeba George Ripley. Byl pro něj sice příjemným zpestřením, ale ne jedinou motivací. „V současné době to (očkování) naše společnost vyžaduje. Nezáleží na tom, jak moc já osobně věřím farmaceutickému průmyslu.“

Pro malé pivovary byl poslední rok náročný. Například Lashelle Davisová, manažerka minipivovaru Solace, nemohla zákazníky zvát na degustace. Teď využila nabídku města a rozdávání piva bere jako dobrou reklamu.

Nejdřív se ale ujistila, že pivo očkovaným neublíží. Zdravotní odbor radnice jí potvrdil, že dospělí mohou dvacet minut po injekci vypít menší množství alkoholu.

Žádnou roli nehrálo pivo zdarma u dopravního pilota Johna, který je abstinent, a kelímek proto odmítl. Dorazil kvůli jednorázové vakcíně. Očkovat se chtěl dlouho, ale protože se bojí jehel, hledal, kde by se vyhnul dvěma dávkám.

„Abychom mohli znovu létat do Evropy, budeme potřebovat očkování. Já Evropu miluju, takže možnost začít tam opět létat byla mojí hlavní motivací,“ vysvětluje, co ho k očkování vede.

Ve Washingtonu má polovina lidí alespoň jednu dávku

Ve Spojených státech ubývá lidí, kteří si pro vakcínu přijdou. Ještě v polovině dubna se nechalo v průměru za 24 hodin naočkovat přes tři a čtvrt milionu lidí, teď je to podstatně míň.

V hlavním městě si už pro alespoň jednu dávku vakcíny došla polovina lidí. Radnice je přesvědčena, že jde téměř o všechny, kteří o to stáli. Zbytek se proto snaží motivovat. V dalších týdnech nabídne po očkování zdarma kulinářské speciality a možná i whiskey.

„Musíme se nyní soustředit na ty, kteří váhají nebo si nejsou jistí. Také jsme zaznamenali, že se nenechali očkovat dělníci bez legálního pobytu. Ti se také rozmýšlejí,“ dodává Shawn Townsend, ředitel odboru pro noční život a kulturu z washingtonské radnice. 

Podle odborníků Centra pro kontrolu a prevenci nemocí se šíření viru výrazně omezí, až bude plně naočkováno 70 až 85 procent populace. Předpokládali, že se k této hranici Spojené státy dostanou během léta. S klesajícím zájmem o vakcíny ale panují obavy, zda jí vůbec dosáhnou.