Lékaři v Indii jsou kvůli covidu pod tlakem. Do práce jdou i záhy po smrti svých příbuzných

Horizont ČT24: Indický lékař Mukund Penurkar (zdroj: ČT24)

Indie už několik dnů po sobě zaznamenává přes 300 tisíc nových potvrzených případů koronaviru. Denně umírají tisíce lidí. Druhá nejlidnatější země na světě nezvládá v aktuální vlně nákazy nápor pacientů. Pod obrovský tlak se dostávají i tamní lékaři, kteří musejí do práce i pár dní po ztrátě vlastních příbuzných.

Mukund Penurkar je lékařem v pětimilionovém městě Puné ve středo-západní Indii. Za poslední den jen tam podle oficiálních údajů přibylo přes jedenáct a půl tisíce nakažených. Mezi nemocnými se objevila i lékařova rodina.

Jeho otec už souboj s chorobou prohrál, jeho matka i bratr jsou stále v nemocnici. Kvůli vysokému počtu nakažených se ale Mukund musel vrátit do práce hned dva dny po otcově smrti. Pacienty v tom podle svých slov nemohl nechat.

„Celkově je to velmi náročné, protože si nemůžeme odpočinout a vidíme utrpení ostatních lidí. Sám jsem si navíc takovou situací prošel,“ popsal lékař.

Kapacity na maximu

Indické nemocnice jsou přeplněné – často hlásí nedostatek lůžek i léků. Kapacity nestačí ani v krematoriích a márnicích.

Mnoho zemí proto do Indie posílá pomoc. Spojené státy například poskytly 150 tisíc lahviček s Remdesivirem. Léky nebo vakcíny poslaly i Německo, Katar nebo Velká Británie.

„Kromě kyslíkových koncentrátorů a generátorů kyslíku teď našim indickým přátelům v době největší nouze posíláme i dalších tisíc ventilátorů,“ potvrdil například britský ministr zahraničí Dominic Raab.

Svým krajanům se rozhodl pomoci i Ind Parag Singhal, lékař z Britské asociace lékařů indického původu, jež žije ve Velké Británii. Juniorním indickým lékařům nabízí on-line poradenství a snaží se sehnat finance na nákup lékařských prostředků pro tamní nemocnice. Ve svých snahách využívá i telemedicínu. 

Počty nakažených v zemi stoupají od začátku dubna, na 220 tisíc lidí nemoci podlehlo, oficiální statistiky ale podle expertů zahrnují jen zlomek reálných nakažených. Federální vláda premiéra Naréndry Módího přesto nechce vyhlásit uzávěru pro celou zemi. Opatření spadají pod gesce jednotlivých států Indie.

Třeba administrativa v Novém Dillí zavedla přísné restrikce a školy mění v očkovací centra. Požaduje také pomoc armády, která by dle vlády měla pomáhat na jednotkách intenzivní péče a jinde. 

Šíření se ale zatím nedaří zastavit a lékaři jako Mukund jsou i proto neustále v práci.