Václav Vorlíček svými filmy sebe bavil a diváky osvobozoval

Václav Vorlíček je hostem festivalu ve Varech (zdroj: ČT24)

Nikdy prý nechtěl točit smutné filmy. Má smysl pro absurdní humor, bláznivé nápady a pohádkové příběhy promíchané s realitou. Snímky režiséra a scenáristy Václava Vorlíčka patří k těm, jejichž reprízy se neustále vrací. Za svou tvorbu převezme na festivalu v Karlových Varech cenu za přínos českému filmu. Jeden ze svých titulů také dnes na přehlídce uvedl.

Na karlovarský festival jezdí Václav Vorlíček už od padesátých let – tehdy jako student FAMU, teď jako klasik československého filmu. „Být oceněn na domácím hřišti, to znamená velmi mnoho. To se cení,“ je z pocty své oblíbené přehlídky potěšen.

Bere ji vážně, přestože základem jeho snímků je humor. Nezapomenutelné komedie vytvořil především se scenáristou Milošem Macourkem. „Spolu vytvářeli věci, nad kterými dneska leckomu zůstává rozum stát. Myslím, že v té době ani světová kinematografie nepřinášela něco podobného,“ domnívá se Iva Janžurová, která má s Václavem Vorlíčkem společnou nejen řadu filmů, v nichž účinkovala, ale také festivalové ocenění. Křišťálový glóbus si z Varů odvezla před dvěma lety.  

Je režisérem, který se vždycky těší z toho, že může divákovi předložit věci na hranici skutečnosti a fantazie. Žili jsme a pracovali obklopeni takovou zvláštní tísní, ale uprostřed práce jsme se osvobozovali. A myslím, že Vorlíčkovi se podařilo prostřednictvím filmů osvobozovat i diváky.
Iva Janžurová

Na režisérském kontě má Václav Vorlíček zejména crazy komedie se sci-fi nebo fantastickými prvky. K nejznámějším patří snímky Jak utopit Dr. Mráčka, Což takhle dát si špenát nebo Pane, vy jste vdova. Tento snímek považuje Vorlíček za svoji nejpromyšlenější komedii. Celý život točil i pro děti: klasické pohádky (Princ a Večernice nebo jeho nejúspěšnější titul Tři oříšky pro Popelku) i napůl pohádkové příběhy ze současnosti (Dívka na koštěti, Arabela, Křeček v noční košili). 

Festival na jeho počest uvedl sci-fi komiksovou komedii Kdo chce zabít Jessie? . Film, který před jednapadesáti lety působil jako zjevení. V karlovarském divadle Václavu Vorlíčkovi tleskal vyprodaný sál několik minut ve stoje. 

„Při práci na všech těch filmech jsem se celý život výborně bavil. A ještě jsem za to byl placený,“ neztratil režisér ani v dojemné chvíli humor.

Křišťálový glóbus převezme poslední den festivalu 8. července. Jako tečku za svou kariérou ale 87letý tvůrce cenu nebere. V hlavě má prý další film.