Jako odbojář Raichl a prokurátor Vaš. Staříci si vyrovnávají účty s komunismem i stářím

Beseda s tvůrci a herci filmu Staříci (zdroj: ČT24)

Vysoké i nízké věci, které nás provázejí životy, spojují Staříci. S trochou absurdního humoru pojednávají o pravdě, svobodě, vině a trestu, ale i obtížích obtěžujícího stárnutí. Snímek inspirovaný skutečným případem je celovečerním hraným debutem Martina Duška a Ondřeje Provazníka, kteří se podělili o režii a scénář. V hlavních rolích se představí Jiří Schmitzer a Ladislav Mrkvička. Herci a tvůrci Staříky uvedli na karlovarském festivalu v sekci mimo soutěž, do kin drama o vyrovnání s totalitní minulostí vstoupí letos v říjnu.

„Hledali jsme příběh, který by se vyrovnával s naší totalitní minulostí,“ uvedl Ondřej Provazník, jaké zadání stálo na samém začátku. Potřebnou story našli ve zprávě o Pravomilu Raichlovi. Muži, který bojoval na Dukle, prošel sibiřským gulagem i komunistickými lágry v Československu a za napínavých okolností nakonec utekl za hranice.

Po sametové revoluci se Raichl nedokázal smířit s tím, že zločiny komunismu nebyly potrestány, a odhodlal se vzít spravedlnost do vlastních rukou. V rozhodnutí zabít  bývalého prokurátora Karla Vaše mu ale paradoxně zabránila jeho vlastní smrt, zřejmě v den plánovaného atentátu.

Z dramatického skutečného příběhu ale tvůrci jen vycházeli. Raichlovu pomstu přisoudili fiktivnímu plukovníkovi Vlastimilu Reinereovi a jeho kamarádu Tondovi. „Více nás lákala představa, jak by to vypadalo, kdyby se na tu cestu skutečně vydali, s čím by se museli potýkat a co by jejich idealistický plán znamenal reálně,“ podotýká Dušek. 

Bývalí političtí vězni se tedy, podobně jako Raichl, rozhodnou vypátrat a zabít komunistického prokurátora, který stál v padesátých letech za jejich odsouzením. Pomstít se chtějí navzdory všem omezením, devadesátiletý plukovník je totiž imobilní. Bývalí odbojáři se tak musí utkat nejen s minulostí, ale i se stářím. 

O jejich spravedlivou odplatu přitom podle Duška společnost nejspíš už ani nestojí. „V současné době je Česká republika barevná, docela bohatá, a tihle staříci intenzivně prožívají něco, co už je tak nějak irelevantní nebo to nikoho nezajímá. I když pochopitelně pod českými barevnými polystyrenovými fasádami se skrývá nějaká shnilá, temná, omšelá minulost,“ vysvětlil.

O té skutečné minulosti představitel plukovníka Reinera Jiří Schmitzer prý nic vědět nechtěl. Po osudech Přemysla Raichla se nepídil, předobraz své postavy ale podle svých slov částečně našel v Jiřím Stránském. Nedávno zesnulý spisovatel, scenárista a politický vězeň ve svých dílech o vyrovnání s minulostí a komunistických zločinech často psal.