Chcete dobrý výšlap? Zajeďte do Julských Alp!

Jedny z nejkrásnějších hor na dosah ruky, takový dojem jsem si odnesl z prodlouženého víkendu ve slovinském pohoří Julské Alpy. Tato od Česka nepříliš vzdálená horská oblast vskutku má co nabídnout, a to jak rodinám s dětmi, tak i zkušeným horalům. Pročistíte hlavu, načerpáte síly a v konečném důsledku pořádně protáhnete tělo. Tak nabalte věci do kufru a vyražte za novými zážitky do míst, kde lišky dávají dobrou noc.

Doprava

V mém případě trasa vedla na Znojmo -> hraniční přechod Hatě -> Vídeň -> Graz -> Klagenfurt - > před Villachem sjezd z dálnice na Wurzenpass (hraniční přechod se Slovinskem) -> Kranjska Gora -> vesnice Trenta. Celkově počítejte se sedmi hodinami cesty, počítadlo kilometrů se zastaví někde u 550 kilometrů. Zácpy obvykle nejsou, jen Vídeň může občas trochu potrápit. Téměř celé Rakousko projedete po dálnici, takže kilometry nabíhají rychle. Zážitkem je prudké stoupání na Wurzenpass, kde je zakázán vjezd s vozíkem za auto. Z Kranjske Gory vás pak serpentiny budou doprovázet zhruba hodinu až do Trenty. Zatáčky jsou velmi ostré a že je jich tam požehnaně.

Ubytování

Ideálním výchozím bodem je, dle mého soudu, vesnička Trenta, přímo v ní se nachází dva kempy a také informační středisko, kde je možno pronajmout si ubytování. Apartmány jsou komfortně vybaveny, doporučil bych rozhodně zamluvit předem. Pokud upřednostňujete spaní ve stanu, zamlouvat nic nemusíte, místo se vždy najde. Doporučit mohu kemp Triglav – pěkné prostředí, klid, vstřícná obsluha, teplá voda po celý den, čistota. V okolí vesnice se nachází ještě další kempy, takže je určitě z čeho vybírat. Přespání vyjde v Triglavu 8,5 eura  na osobu. U apartmánů se cena pohybuje kolem 55 eur za apartmán.

  • Pozůstatky války jsou v této lokalitě běžné autor: Jan Šesták, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/39/3805/380429.jpg
  • Okolí vrcholu Malá Mojstrovka autor: Jan Šesták, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/39/3805/380428.jpg
  • Julské alpy autor: Jan Šesták, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/39/3805/380430.jpg
  • Okolí vrcholu Mangrt autor: Jan Šesták, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/39/3805/380431.jpg

Trasy

  • Na rozjezd

Pro seznámení se s terénem je dobrou volbou vrchol Malá Mojstrovka. Vrchol se tyčí v nadmořské výšce okolo 2300 metrů nad mořem. Cesta je poměrně příkrá, suťovitá, ale nijak náročná. Na vrchol se dostanete ze sedla Vršič, cesta nahoru podle průvodce zabere dvě hodiny, v reálu při rychlejší chůzi to zvládnete i za hodinu a čtvrt. Cestou na vrchol nepotkáte žádné řetězy ani můstky. Nutno podotknout, že na vrchol se můžete dostat i druhou stranou, o poznání zajímavější, ale několikanásobně náročnější. Pro tento druhý výšlap je nutná helma, podsedák, karabiny - zkrátka horolezecká výbava. Na cestě vás čekají skoby, lana, lávky. Dost často zde padá kamení, takže helma je nutná! Cestu bych doporučil těm, co netrpí závratěmi a mají s horolezením zkušenosti.

  • Krásná výhledovka se záživnými úseky

Prisojnik, zhruba sedmihodinová túra, která se bude určitě líbit. Středně těžká obtížnost, pro ty, co nemají strach z výšek. Trasa by se dala rozdělit na tři části. Pozvolný výstup po úbočí hory šotolinou, příkré stoupání k takzvanému Oknu a hřebenovka na vrchol. Zajímavější část výstupu začíná u Okna. Cesta je všude zajištěná lany a skobami, přesto se nad určitými místy trochu tají dech. Jde se v podstatě po samotném hřebenu skály. Vrchol nabízí krásné výhledy na téměř všechny vrcholy Julských Alp. Pro nadšence a horolezce je možné zvolit výstup na trasu Oknem - nutná opět přilba a vybavení. Dále se pokračuje po výše zmíněné trase. K Oknu se dostanou i rodiny s dětmi, dál je cesta náročnější.

  • Třetí nejvyšší vrchol Julek

Cílem celé hordy návštěvníků je Mangrt, třetí nejvyšší vrchol Julských Alp. Už samotná cesta autem na náhorní plošinu, ze které se vyráží, je zážitkem. Trasa je zpoplatněna pěti eury. Jedná se o úzkou stezku, do zatáček se troubí. Vždycky se však s protijedoucím autem nějak vyhnete. Mangrt je mohutný z dálky dobře viditelný vrchol. Výstup je možný dvěma trasami, pro horolezce a ty, co chtějí adrenalin, je zde takzvaná Slovinská stezka, vybavení opět doporučuji. Druhá varianta, kterou upřednostní většina turistů, vede po úbočí hory, cesta je zajištěná lany, jištění není nutné. S dětmi se dá bezproblémů zvládnout. Vrchol není žádná špička, spíš placka, které vévodí kříž. Pěkná výhledovka. Pokud se na vrcholu Prisojniku nemůžete nabažit samoty, o této hoře se to rozhodně říct nedá. Díky své nenáročnosti je vskutku hojně navštěvovaná.

Špička Slovinska se za jeden den dá zvládnout

Určitě vás bude zajímat, co nabízí vrchol Triglav. Při mém krátkém putování po Julkách jsem jeho návštěvu nakonec zavrhl. Hlavní příčinou je časová náročnost. Na vrchol se z Trenty vyráží kolem čtvrté ráno a při návratu hodinky ukazují cca osm hodin večer. Což je opravdu nářez a další den jste zralí na odpočinek, případně pidivrchol nebo procházku. Vrchol se obvykle chodí dva dny s tím, že se přespí na jedné z turistických chat. Pokud to ale chcete sfouknout za jeden, možné to je. Cesta je dlouhá, převýšení značné a určitě to stojí za to. Před vrcholem vás čeká zhruba 15 exponovanějších úseků. Vrchol se určitě nenechá zdolat zadarmo, výsledek se ale dostaví (pokud vyjde počasí).

Julky jsou za hezkého počasí perfektním cílem i na prodloužený víkend. Příjemná atmosféra, výhledy a zdolané vrcholy vás přinutí nemyslet na nic jiného. Rozhodně návštěvu doporučuji. Na závěr jedno malé upozornění: Julské Alpy jsou vápencové pohoří, tudíž buďte ostražití a při vidině horšího počasí otočte kormidlo a spěchejte z hory pryč. Bouřky bývají velmi náhlé a kameny pak kloužou. Při těžších výstupech bez vybavení může jít o život.