Jak chutná advent na Solnohradsku? Výlet do Salcburku napoví

Salcburk - I když uplakaný Salcburk na začátku zimy působil spíše dušičkově než adventně, tvůrci Objektivu si ho nenechali ujít. Ostatně adventní trhy a vůbec celá předvánoční nálada a výzdoba města i krajina Solné komory za trochu toho nepříjemně lezavého vlhka určitě stojí. Navíc Solnohradsko je známé nejen tradičně barvitými adventními trhy, ale i velkolepými čertovskými průvody.

Název advent pochází z latinského slova „adventus“ (příchod). V křesťanském smyslu tento výraz označuje příchod Mesiáše. Adventní doba začíná obvykle čtyři neděle před slavností Narození Páně, tedy 25. prosincem. Když ovšem přijedete třeba do Rakouska, kde se k římsko-katolické víře hlásí daleko víc lidí než u nás, zjistíte, že tu advent startuje ve skutečnosti už pět a někdy i šest týdnů před Vánocemi. 

Salcburk zbohatl hlavně na těžbě soli. Po dlouhá staletí bylo celé Solnohradsko nezávislým a velmi prosperujícím knížectvím. Kdo obchodoval se solí, nebo ji dokonce těžil, toho finanční problémy většinou netížily.  

Rakousku připadl Salcburk po napoleonských válkách a v dnešní době se stal i se svým nádherným okolím druhým největším turistickým lákadlem země hned po Vídni. Ne nadarmo se městu přezdívá Řím severu. Salcburk je ovšem hlavně městem Wolfganga Amadea Mozarta. 

Vydejte se k úchvatným solnohradským jezerům

Stejně jako Salcburk si na nezájem veřejnosti nemůže stěžovat ani celá Solná komora se zhruba sedmi desítkami jezer. Mezi ně patří třeba Sankt Gilgen na břehu Wolfgangsee. I tohle velice oblíbené výletní městečko má určitou spojitost s geniálním Mozartem, jehož socha zdobí hlavní náměstí. Narodila se tady totiž jeho matka. 

Advent v St. Gilgen
Zdroj: ČT24/Wolfgangsee.at

Do Sankt Gilgenu se přitom jezdí celoročně. V létě za koupáním, v zimě za lyžováním a hojně navštěvovaný je právě i během adventu. Mimo jiné tu najdete také poměrně rozsáhlou sbírku betlémů. Wolfgangsee je pak za rozumnějšího počasí tím nejatraktivnějším z celé Solné komory. Svojí rozlohou kolem dvanácti čtverečních kilometrů je zároveň také největším jezerem celého Salcburska. 

S adventními trhy se u našich jižních sousedů každoročně před Vánocemi doslova roztrhne  pytel. Speciálně ty ve Svatém Wolfgangu patří k nejznámějším. Najdete je rozložené nejenom kolem kostela, ale zabíhají daleko do přilehlých ulic a za každého počasí se těší neutuchajícímu zájmu. 

Solná komora láká také na kouzelný zámek Ort na jezeře Traunsee. Betlém se tu houpe přímo na vodní hladině. Za návštěvu samozřejmě stojí i samotný zámek, který zmiňují letopisy jako opevněné místo už v roce 909.

Zámek Ort na jezeře Traunsee
Zdroj: ČT24/Traunsee Schlösseradvent

Během adventu se jeho nádvoří zaplní stánky s různými dobrotami i nezbytným svařákem a všechna dostupná místa uvnitř pak všemi myslitelnými zbytečnostmi, kterými můžete pod stromečkem oblažit svoje blízké. Zámek Ort je známý také tím, že tu lze v adventním čase obdivovat ukázky celé řady tradičních lidových řemesel. 

Navíc podle prastarých legend právě před Vánocemi scházejí z hor hrůzu nahánějící chlupaté bytosti, aby si  do horoucích pekel odnesli co nejvíc hříšníků. Jak se zdá, Rakušané si v téhle čertovské podívané náramně libují. Proto jsou průvody čertů tzv. Krampuslaufy ve velké oblibě prakticky po celé zemi. Pokud chcete navštívit ten největší na světě, musíte do Schladmingu.

Objektiv: Kouzelný advent na Solnohradsku (zdroj: ČT24)